Camerimage Lifetime Achievement Award za Johna Tolla, A.S.C.

John-Toll-1-620x416

Na nedvojbeno najznačajnijem filmskom festivalu posvećenom umjetnosti filmskog snimanja, Camerimage, Nagradu za životno djelo dobiti će  američki snimatelj John Toll, A.S.C.

Toll je karijeru počeo na asistentskim poslovima,  a radio je i kao kamera operator na projektima glasovitih direktora fotografije kao što su John A. Alonso (Norma Rae, Scarface), Jordan Cronenweth (Peggy Sue Got Married), Conrad Hall (Black Widow) i Allen Daviau (Falcon and the Snowman).

Lista uglednih redatelja za koje je Toll snimao još je impresivnija: braća Wachowski, Ang Lee, Mel Gibson, Francis Ford Coppola, Terrence Malick, Carroll Ballard, Cameron Crowe, Edward Zwick…. Zanimljivo je da je Toll snimio i pilot epizodu kultne TV serije, Breaking Bad u kojoj je postavljen vizualni izgled svih sezona.

Dvostrukom dobitniku Oscara (Legends of the Fall, Braveheart), iza kojeg je četrdesetogodišnja filmska karijera nagrada će biti uručena u sklopu 25-og izdanja uglednog snimateljskog festivala koji se održava od 11. – 18. studenog u Poljskom gradu  Bydgoszczu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)