Black Wave to White Ray – Yugoslav film of the 1960s

Mlađe generacije filmaša vrlo teško, gotovo nikako ne mogu doći u prigodu pogledati neki od filmova iz, ne tako daleke, prošlosti. Hrvatska kinematografija slabo vodi računa o svojoj filmskoj baštini, a o filmovima u čijoj su proizvodnji sudjelovali hrvatski autori, a snimljeni su u doba Jugoslavije, ne treba ni zboriti.

Kao i obično, neospornu kvalitetu rada naših filmskih autora prije će prepoznati netko izvana. Tako Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku, MoMA, organizira retrospektivu jugoslavenskog “crnog vala”, filmova koji su snimljeni tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, pod nazivom “Black Wave to White Ray – Yugoslav film of the 1960s”.

Reprezentativnu selekciju od 15 filmova odabrala je filmska povjesničarka Mina Radović, a u pribavljanju filmskih kopija pomogli su Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka, Jugoslavenska kinoteka i Delta video iz Beograda, Slovenski filmski centar, Kinoteka Bosne i Hercegovine i Kinoteka Sjeverne Makedonije.

Sa snimateljskog gledišta valja napomenuti kako će biti prikazana i tri filma (“Ponedjeljak ili utorak”; “Skupljači perja” i “Tri“) koje je snimio legendarni hrvatski direktor fotografije Tomislav Pinter.

Raspored prikazivanja i program retrospektive možete pronaći na ovoj poveznici

Retrospektiva počinje 10.09 i završava 21.09. 2023. godine, pa ako ste u New Yorku – ne propustite!

 

Braća Manaki filmski festival

Od 23.  do 29.09. 2023. godine u Bitoli će se održati 44. izdanje filmskog festivala braće Manaki, posvećenog snimateljskom umijeću. Ugledna je to filmska manifestacija koju nerijetko posjećuju glasoviti direktori fotografije. Tako će ove godine u sklopu festivala Masterclass održati Peter Biziou, BSC (Mississipi Burning; In the name of the Father; The Truman Show) i Seamus McGarvey, ASC, BSC (Anna Karenina; Nocturnal Animals).

Također, među brojnim gostima festivala valja izdvojiti ovogodišnjeg dobitnika Oscara za film “All Quiet on the Western FrontJamesa Frienda, ASC, BSC i Lawrencea Scherra, ASC, koji je 2019. godine bio nominiran za Oscara za filmsku fotografiju u filmu “Joker“.

Direkcija festivala omogućila je svim studentima i mladim snimateljicama i snimateljima besplatne akreditacije.

Žiri o dobitnicima HFS nagrade – Vanja Černjul, h.f.s., A.S.C. “The Gilded Age”

TV SERIJA

Vanja Černjul, h.f.s., A.S.C. za “The Gilded Age”

Žiri: Mario Sablić, h.f.s. (predsjednik), Goran Mećava, h.f.s., Damir Kudin, h.f.s.

“Suptilnost i nenametljivost odlike su iskusnih snimatelja u kreiranju likovnosti djela na kojem rade. Za razliku od mlađih kolega, nerijetko sklonih trendovskim rješenjima i stvaranju efektne filmske slike, pristup iskusnijih snimatelja nerijetko će biti pažljivo promišljen, precizno pripremljen i profesionalno izveden, a sve u savršenom skladu sa dramskim narativom cjeline. Upravo su to obilježja sjajne filmske fotografije Vanje Černjula u televizijskoj seriji „The Gilded Age“. Snimateljevo, nedvojbeno, veliko tehničko znanje pomoglo mu je u odluci korištenja različitih vizualnih tehnika u stvaranju slike  „starog New Yorka“, a koji je likovno potpunoj opreci sa „novim New Yorkom“. No, razlika se odvija na podsvjesnoj ravni, te je gledatelj ne uočava kao samodostatni likovni čimbenik.  Sustavno sprovesti vizualnu ideju u zahtjevnim produkcijskim okvirima televizijskih serija respektabilan je poduhvat.”

 

Žiri o dobitnicima HFS nagrade – Bojan Mrđenović “Banija”

KRATKOMETRAŽNE FILMSKE FORME

Bojan Mrđenović za “Banija

Žiri: Mario Sablić, h.f.s. (predsjednik), Goran Mećava, h.f.s., Damir Kudin, h.f.s.
“Film Banija snimljen je u naturalističkoj maniri i vrlo sugestivno uvodi gledatelja u jedan dan života protagonista na marginama društva. Naturalistički filmovi često u svojoj srži imaju socijalno osvještene teme, pa tako ni Banija nije iznimka. Kreirajući uvjerljiv svijet verističkim stilom fotografije, ne bježeći od stvarnog, ponekad ružnog, Bojan Mrđenović uvodi gledatelja u samu priču. Snimatelj postavlja kameru na distanci, sagledava zbivanje naoko objektivno i nerijetko ostavlja vrlo neugodne slike većim dijelom izvan filmskog okvira,  kao da bježi od surove istine. Time poziva gledatelja na komunikaciju, dozvoljava mu sasvim osobne emocionalne doživljaje temeljene na sugestijama onoga što se zbiva izvan, filmskim okvirom omeđenog svijeta. Mrđenovićeva je kamera voajeristička, skamenjena zbivanjima ispred nje i rado skreće pogled u potrazi za nekim „sretnijim“ mjestom. Ali takvog u „Baniji“ nema, što direktor fotografije dodatno naglašava, škrto i minimalistički osvjetljava noćne scene, ne nudeći protagonistu izlaz iz prijetećeg okružja. Izlaza nema, kao što uostalom nema ni izlaza iz svijeta lišenog empatije, svijeta u kojem obitava junak „Banije“, svijeta od kojeg rado skrećemo pogled.”

HDFD Nagrada za cjeloživotni doprinos kinematografiji za Branka Kneza

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD), najveća i najstarija udruga hrvatskih filmskih profesionalaca, ustanovilo je Nagradu za cjeloživotni doprinos kinematografiji, kako bi se filmskim profesionalcima koji obično nisu u prvom planu medijskog zanimanja, a bez čijeg prisustva i znanja ne bi bilo moguće snimiti film, odalo priznanje za njihov doprinos svijetu filma.

Ove je godine dodijeljena nagrada Branku Knezu, legendarnom Šilji. Teško da ima filmskog djelatnika koji nije radio sa Šiljom. Možda ga nije niti primijetio jer Branko svoj zahtjevan i nezahvalan posao obavlja samozatajno, u tišini. Nabrajati desetke filmova, i domaćih i stranih na kojima je radio uistinu je bespredmetno jer je popis dugačak. Ono što je bitno jest kako je Šiljo uvijek “oštar”, bez obzira na veličinu produkcije, bez obzira na pritisak i stres, bez obzira na razigranost i improvizaciju direktora fotografije i operatora kamere.

Valja samo reći  kako se Branko bavi najstresnijim poslom u sektoru kamere – ugađanjem oštrine.  To je zanimanje koje je odabrao i kojim se bavi cijele karijere, premda je također diplomirani filmski snimatelj, ali, kako sam kaže, “nije želio biti direktor fotografije jer mu se taj posao činio previše stresnim”.

Dragi Šiljo, ti posao direktora fotografije činiš manje stresnim. Čestitam u svoje ime i u ime svih članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja na zasluženoj nagradi .

Živio!

predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja

Mario Sablić

Žiri o dobitnicima HFS nagrade – Branko Linta “Nosila je rubac črleni”

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Branko Linta, h.f.s. za „Nosila je rubac črleni

Žiri: Mario Sablić, h.f.s. (predsjednik), Goran Mećava, h.f.s., Damir Kudin, h.f.s.

“Rijetki su suvremeni hrvatski filmovi koji očaravaju gledatelja vizualnom elegancijom, Upravo je takva romantična komedija“ Nosila je rubac črleni“.  Direktor fotografije Branko Linta umješno koristi pitoreskne vizure hrvatskog Zagorja kao slikoviti dekor naoko nezahtjevne filmske priče,  ali koja metaforički obiluje subverzivnijim podtekstom. Koloristički intenzivan i kompozicijski pregledan, “Nosila je rubac črleni” možda djeluje kao jednostavna likovna konstrukcija, ali snimateljsko umijeće krije se u malim stvarima, u odabiru pravog ugla snimanja i filmske kompozicije u skladu sa potrebama filmske priče i karaktera. Na toj ravni „Nosila je rubac črleni“ jest ostvarenje pažljivo promišljene i vješto sprovedene vizualna ideja koja likovno nadograđuje i oplemenjuje fabulu filma.”

Dobitnici godišnje snimateljske nagrade “Nikola Tanhofer” 2023

Ovogodišnju, jubilarnu 10. godišnju nagradu Hrvatske udruge filmskih snimatelj dobili su:

Branko Linta, h.f.s za dugometražni igrani film “Nosila je rubac črleni”

Bojan Mrđenović za kratkometražni igrani film “Banija”

Vanja Černjul, h.f.s., A.S.C. za TV seriju “The Gilded Age”

Nagrade je uručio predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelje, Mario Sablić, a nagrade su podijeljene u Domu hrvatskih branitelja. Ceremoniju dodjele vodio je redatelj Ljubo Lasić, koji je i pročitao obrazloženja žirija HFS-a.

Za Vanju Černjula, trenutno zauzetog snimanjima, nagradu je preuzela producentica Vanja Sremac.

Hrvatska udruga filmskih snimatelja još jedanput se želi zahvaliti direkciji Pula Film festivala na gostoprimstvu i izvrsnoj organizaciji. Vidimo se i iduće godine.

Nominacije “Nikola Tanhofer” 2023 – Dugometražni igrani film

Za desetu godišnju nagradu Hrvatske udruge filmskih snimatelja, “Nikola Tanhofer” u kategoriji Dugometražni igrani film nominirani su:

“Nosila je rubac črleni”

direktor fotografije: Branko Linta, h.f.s.

“Garbura”

direktor fotografije: Tomislav Sutlar, h.f.s.

“The Conversation”

direktor fotografije: Davor Bjelanović

Čestitamo nominiranim dorektorima fotografije!

Nominacije “Nikola Tanhofer” 2023 – TV serija

Za godišnju nagradu Hrvatske udruge filmskih snimatelja “Nikola Tanhofer” u 2023. godini, kategorija TV serija, nominirani su:

“Metropolitanci”

direktor fotografije: Tomislav Sutlar, h.f.s.

“The Gilded Age”

direktor fotografije: Vanja Černjul, A.S.C., h.f.s.

“Šutnja”

direktor fotografije: Danko Vučinović, h.f.s.

Čestitamo nominiranim snimateljima!