HDFD Nagrada za cjeloživotni doprinos kinematografiji za Branka Kneza

Hrvatsko društvo filmskih djelatnika (HDFD), najveća i najstarija udruga hrvatskih filmskih profesionalaca, ustanovilo je Nagradu za cjeloživotni doprinos kinematografiji, kako bi se filmskim profesionalcima koji obično nisu u prvom planu medijskog zanimanja, a bez čijeg prisustva i znanja ne bi bilo moguće snimiti film, odalo priznanje za njihov doprinos svijetu filma.

Ove je godine dodijeljena nagrada Branku Knezu, legendarnom Šilji. Teško da ima filmskog djelatnika koji nije radio sa Šiljom. Možda ga nije niti primijetio jer Branko svoj zahtjevan i nezahvalan posao obavlja samozatajno, u tišini. Nabrajati desetke filmova, i domaćih i stranih na kojima je radio uistinu je bespredmetno jer je popis dugačak. Ono što je bitno jest kako je Šiljo uvijek “oštar”, bez obzira na veličinu produkcije, bez obzira na pritisak i stres, bez obzira na razigranost i improvizaciju direktora fotografije i operatora kamere.

Valja samo reći  kako se Branko bavi najstresnijim poslom u sektoru kamere – ugađanjem oštrine.  To je zanimanje koje je odabrao i kojim se bavi cijele karijere, premda je također diplomirani filmski snimatelj, ali, kako sam kaže, “nije želio biti direktor fotografije jer mu se taj posao činio previše stresnim”.

Dragi Šiljo, ti posao direktora fotografije činiš manje stresnim. Čestitam u svoje ime i u ime svih članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja na zasluženoj nagradi .

Živio!

predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja

Mario Sablić