Hrvatski snimatelji na Balkamu 2023

Od 18. do 22. siječnja 2023. godine u dvorani Slovenske kinoteke održati će se smotra snimateljskih radova pod nazivom Balkam. Pregled je to najuspješnijih snimateljskih ostvarenja država sa područja bivše Jugoslavije, na kojem sudjeluju direktori fotografije iz nacionalnih asocijacija ASBH (Bosna in Hercegovina), SAS (Srbija), MSC (Makedonija), HFS (Hrvatska) i ZFS (Slovenija). Svaka nacionalna udruga odabrala je po jedan film u kategorijama Cjelovečernji igrani film, Kratkometražni igrani film, Dokumentarni film, Studentski film i Legende (recentno restaurirani filmski klasik).

Hrvatska udruga filmskih snimatelja odabrala je slijedeće naslove za predstavljanje dosega hrvatskih direktora fotografije:

“Nosila je rubac črleni”, direktor fotografije Branko Linta, h.f.s. – Cjelovečernji igrani film

“Mekana bića”, direktor fotografije Danko Vučinović, h.f.s. – Kratkometražni igrani film

“Tvornica filmova”, direktor fotografije Silvestar Kolbas, h.f.s. – Dokumentarni film

Tuđa posla“, direktor fotografije Roko Birimiša – Studentski film, ADU, Zagreb

Granično“, direktor fotografije Filip Kos – Studentski film, ADU, Zagreb

H 8“, direktor fotografije Slavko Zalar – Legende

Poslije projekcije filmova organizirati će se razgovor sa autorima, a pripremljena su i dva okrugla stola – o obrazovanju i o očuvanju filmske baštine. Balkam je u proteklim godinama narastao u respektabilni filmski festival koji daje sjajan uvid u snimateljski posao regiji. Ukoliko ste u mogućnosti, navratite.

Kompletan program i raspored projekcija možete naći na ovoj poveznici – https://zfs.si/wp-content/uploads/2022/12/program-balKam_18.-22.-januar-2023.pdf