Panavision Primo Artiste objektivi

Čini se da 8K snimanje polako postaje standardom u najprestižnijim svjetskim produkcijama. Tehnološke inovacije u kamerama u stopu prate proizvođači objektiva, te Cooke, Angenieux, Zeiss i Leica već isporučuju leće kompatibilne sa ovako visokom razlučivošću.

Ipak, pozornost direktora fotografije najviše je privukla Panavisionova najava seta Primo Artiste objektiva, na Cine Gear Expo 2017. godine. Ovi bi se objektivi trebali početi isporučivati Panavisionovim rentalima tijekom 2018. godine.

Set se sastoji od 12 objektiva, od koji je 9 velike svjetlosne jakosti T/1.8 ( 27mm, 35mm, 40mm, 50mm, 65mm, 100mm, 125mm i 150 mm), dva su maksimalnog relativnog otvora T/2.8 (200mm i 250mm), a 14 mm objektiv ima otvor blende T/3.1.

Povrh toga iznimno je zanimljiva Panavisionova odluka da Primo Artiste objektivi mekoćom i teksturom podsjećaju na  svoje vremešne prethodnike. U Panavisionu tvrde kako su Primo Artiste leće konstruirane poglavito vodeći računa o snimateljskoj kreativnosti, a ne optičkoj perfekciji, te bi ih trebale odlikovati kvalitete koje pronalazimo kod vintage objektiva.

Tako se Panavision izravno oslanja na recentni trend korištena “old glass” objektiva u spoju sa tehnološki najnaprednijim digitalnim filmskim kamerama.