Povijest stranih koprodukcija u Hrvatskoj – Guslač na krovu

Guslač na krovu, (eng.Fiddler on the Roof, 1971)  je američki filmski mjuzikl koji je većim dijelom sniman u Hrvatskoj. Djelo je to kanadskog redatelja, producenta i glumca Normana Jewisona, koje je i danas poznato kao jedno od najpopularnijih ostvarenja tog žanra.

Mjuzikl  se temelji na prozi židovskog pisca Sholema Aleichema (pseudonim koji znači “mir s vama”), koji u svojim radovima opisuje malog židovskog čovjeka iz ruske provincije te s velikom dozom humora opisuje teškoće kojima je opterećen i njegovu vjeru u bolje.

U doba nastanka Guslač na krovu se isticao nesvakidašnjim redateljskim pristupom (protagonist se obraća publici), te fotografijom i scenografijom kojom su dominirali sivi tonovi za razliku od istoimene, raskošne kazališne produkcije, inspirirane slikama francuskog slikara Marca Chagalla. 

Jewisonov film je snimljen je u londonskim studijima Pinewood, ali glavni eksterijeri snimljeni su na lokacijama u Hrvatskoj. Snimalo se u Maloj Gorici- mjestu nedaleko Petrinje, Lekeniku, Krašiću, šumi kod Daruvara i u Zagrebu. 

Film je snimio Oswald “Ossie” Morris,  direktor fotografije ugledne karijere koji je surađivao sa prestižnim redateljima poput Johna Hustona, Stanley Kubricka i Sidney Lumeta. Za “Guslača na krovu” nagrađen je Oscarom.

Snimanje Guslača na krovu predstavljalo je početak druge faze ere snimanja stranih filmova u Hrvatskoj tzv. “zlatne koprodukcijske ere” koja se razvila 70-ih i posebno 80-ih godina. Zagrebački filmski djelatnici koji su radili na snimanju ovog filma sjećaju se da je kod Male Gorice izgrađeno cijelo jedno selo za potrebe snimanja te da je tada po prvi puta u Hrvatskoj podignut šator nalik “balonu” za logističke potrebe pripreme snimanja(šminka, garderoba, catering…) 

U Zagrebu se snimalo na Gornjem gradu, točnije na Katarinskom trgu, osobito ispred VI. Gimnazije i crkve sv. Katarine – lokacije koja je glumila St. Petersburg. Iako se snimalo u siječnju, snijega nije bilo, a scenarij je zahtijevao baš takvu scenografiju, pa su na Gornji grad dovezeni šleperi puni bijele mramorne prašine koja se posipala po asfaltu.  Zanimljivo je i da je glavne solo dionice u filmu odsvirao čuveni violinist Isaak Stern, a na projektu je surađivao i Branko Lustig.

Guslač na krovu, likovno različit od većine tadašnjih djela ovog filmskog žanra, je  postigao izuzetan komercijalni uspjeh, postavši najgledanijim filmom godine u američkim kinima. Film je dobio 13 nominacija na različitim festivalima i osvojio 9 nagrada od kojih su najznačajnije 3 Oskara (za fotografiju, zvuk i glazbu)  te Zlatni globus za najbolji mjuzikl ili komediju.

Trailer: https://www.youtube.com/watch?v=PjfTNnznJXw

Izvori:

https://sh.wikipedia.org/wiki/%C5%A0olom_Alejhem

https://www.imdb.com/name/nm0005807/bio?ref_=nm_ov_bio_sm

https://dnevnik.hr/vijesti/hrvatska/turisti-sve-vise-posjecuju-lekenik-mjesto-snimanja-filma-guslac-na-krovu—298613.html

https://sh.wikipedia.org/wiki/Gusla%C4%8D_na_krovu_(film)

https://mojtv.hr/film/30977/guslac-na-krovu.aspx

https://images.cdn-cnj.si/Catalogues/hr/17519/22/#zoom=z

Fotografije preuzete s Googla

Sunčana Ivančić