Rajko Grlić za hrvatske snimatelje

Glasoviti hrvatski redatelj, gospodin Rajko Grlić, pridružio se inicijativi snimatelja za izmjenu nepravednog Nacrta prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima. Njegov opus zasigurno nije potrebno posebno predstavljati, a njegova potpora nam iznimno puno znači. Hvala Rajko!

“Poštovane kolegice i kolege,  

pokušat ću biti kratak i jasan; smatram da je prijedlog zakona o autorskom pravu i srodnim pravima kojim Vam se uskraćuje koautorstvo na filmu ili produkt neke teške zabune ili pomanjkanja elementarnog znanja o tome kako film nastaje i tko su njegovi autori. 

Dvanaest filmova, rame uz rame, od prvog dana kad smo o njima maštali pa sve do završnih kopija, radio sam sa četiri izuzetna, vanserijska, pametna i maštovita hrvatska snimatelja od kojih jedan bio bolji od drugoga: Živkom Zalarom, Tomislavom Pinterom, Slobodanom Trninićem i Brankom Lintom. Oni su bili koautori tih filmova, točnije rečeno; ti filmovi bez njihovog udjela jednostavno ne bi postojali.  Ne kaže se zaludno da je dobar snimatelj svakom iole pametnom režiseru i majka i supruga i ljubavnica, ono bez čega se film ne može ni zamisliti a kamoli realizirati.

Ukratko; smatram da Vam ne smiju oduzeti komajčinstvo nad filmom i da se za to trebate boriti do kraja, ne pristajati na kompromise. 

Javite ako u bilo kojem obliku u tome mogu pomoći.

S poštovanjem,

Rajko Grlić