Test LED rasvjete

LED rasvjeta sve je prisutnija na filmskim setovima. I u nas postoji realtivno široka ponuda ovih rasvjetnih jedinica čija je prednosti, između ostalog, u smanjenoj potrošnji energije, opcionalnom baterijskom napajanju i mogućnosti trenutne promjene temperature boje.

Norveška snimateljska udruga (FNF) u suradnji sa Norveškom radiodifuznom korporacijom (NRK) sproveli su opsežno testiranje LED rasvjetnih jedinica. Kako bi rezultati testiranja bili što točniji korišten je TLCI (Television Lighting Consistency Index 2012) standard.

Test se bavi načinom kako kamera bilježi svjetlost na ljudskoj puti, od najtamnijih smeđih tonova do najsvjetlijih nijansi. Korištena je izravna i reflektirana svjetlost, a testne filmove je obradilo nekoliko stručnih kolorista. Testiranje je vodio John Christian Rosenlund FNF, član IMAGO odbora za snimateljske kreativne tehnologije.

Testirano je 8 najpopularnijih Bi-Color rasvjetnih jedinica, (Arri Sky Panel, DMG-SL1, Softlights Juliette bicolor, Westcott Flex, BB&S – Areasoft 48, KinoFlo Select LED 30, The Light/Velvet, filex – Q1000) a kako bi dobili podatke o rezultatima koje su ostvarili pojedini modeli potrebno je preuzeti test filmiće, te potom ostaviti komentar na internet stranici. Malo potrage dovesti će vas i do tablica izmjerenih rezultata.

Eto linka internet stranicu o testiranju LED rasvjete, a zanimljivim se čini i kratki filmić o samom testiranju na ovoj poveznici.