Hrpka Vjeran

Hrpka Vjeran

Vjeran Hrpka rođen je 1972. godine u Osijeku. Diplomirao je filmsko snimanje na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu gdje je stekao zvanje akademski snimatelj. Filmsku fotografiju potpisuje na više od 20 filmskih naslova, a filmovi koje je snimio bili su prikazani na filmskim festivalima kako u Hrvatskoj tako i u brojnim zemljama svijeta.

Od 2011. radi kao umjetnički suradnik na Umjetničkoj akademiji u Osijeku, a od 2014. u zvanju je docenta. Predaje kolegije iz medija fotografije, snimanja i alternativnih fotografskih procesa.

Hrpka je za svoj rad više puta nagrađivan na skupnim izložbama fotografija i filmskim festivalima od kojih je najznačajnija godišnja nagrada Hrvatske udruge filmskih snimatelja “Nikola Tanhofer” za snimateljski rad na filmu “Iza lica zrcala”.

Filmografija (izbor):

1998 ADU Na mjestu događaja (redatelj A. Nuić)

1999 ADU Promašaj (redatelj S. Tomic)

2000 ADU Demonski plodovi-pet priča iz minskog polja (redatelj M. Dizdar)

2001 ADU Izgubljeni sin (redatelj A. Nuić)

2003 Inter film Ne prilazite (redatelj M. Dizdar)

2003 Factum Peščenopolis (redatelj Z. Matijević)

2003 Labin Art Express Hero 21 (redatelj D. Zahtila)

2003 Propeler film Onaj koji će ostati ne primijećen (redatelj Z. Jurić)

2004 Propeler film Sex, piće i krvoproliće (red: B. T. Matić , Z. Jurić , A. Nuić)

2004 HRT Otac (redatelj S. Tomic)

2005 Linx OSCE (redatelj R. Blystone)

2006 NDC Osijek Neispričane priče (redateljica Brankica Drašković)

2009 Lumen Odavde do tralala (redatelj B. Veličan)

2009 Kinorama Ništa osobno (redatelj M. Šantić)

2010 Moonbeam-Linx – BBC Working lives (redatelj A. Reevell)

2011 Trotoar Mišina (redatelj K. Lendić)

2014 Trotoar Crtači (redatelj K. Lendić)

2015 Nukleus Razred (redateljica V. Čudić)

2015 15.umjetnost To se samo tako kaže (redateljica H. Veček)

2015 Factum Iza lica zrcala (redateljica Z. Matijević Veličan)

2016 Interfilm Trampolin (redateljica Z. Matijević)

Izložbe:

1997 Osijek, Salon fotografije Osijek

1998 Osijek, Salon fotografije Osijek

1999 Osijek, Salon fotografije Osijek

2003 Zagreb, Salon fotografije Zagreb

2016 Osijek, galerija Waldinger-samostalna izložba

2017 Pula, galerija Makina-samostalna izložba

2017 Kostanjevica na Krki, Lamut art salon-samostalna izložba

2017 Pecs, Art academy Osijek, galerija Nador

2017 Temišvar, Academy of arts, Centrul multifunctional-Bastion

Nagrade:

Prva nagrada, Salon fotografije Osijek, 1997.

Treća nagrada, Salon fotografije Osijek, 1998.

Prva nagrada, Salon fotografije Osijek, 1999.

Prva nagrada za filmsku fotografiju filma Promašaj, F.R.K.A, 2000.

Rektorova nagrada za snimateljski rad na filmu Promašaj, 2000.

Prva nagrada na grupnoj izložbi fotografija, Salon fotografije Zagreb, 2003.

Nagrada za najbolju filmsku fotografiju “Liburnija film festival”, 2016.

Nagrada “Nikola Tanhofer” za snimateljski rad na filmu “Iza lica zrcala”, 2017.