Rana povijest inozemnih snimanja u Hrvatskoj – “Financije velikog Vojvode”, 1924

Film: Financije velikog vojvode, u originalu  “Die Finanzen des Großherzogs”

Godina: 1924.

Redatelj: Friedrich Wilhelm Murnau

Rod: Pustolovni film u 6 činova

Svjetska premijera: 07. siječnja 1924., UFA Palast am Zoo, Berlin

Hrvatska premijera: 10. rujna 1925., Balkan palace, Zagreb

Najstariji sačuvani igrani film snimljen u Hrvatskoj, točnije u Splitu i na Rabu.

Isječci iz filma snimani u hrvatskoj mogu se pogledati na YouTube kanalu na linku: https://www.youtube.com/watch?v=M5GHQ2DrHAE

Pod opisom videa nalazi se link na kojem se može pogledati kompletan film u trajanju od 78 minuta, i zanimljivosti sa snimanja kao i redateljev pristupu ovom komičnom, nijemom filmu te njegovom značaju, a iz teksta citiramo: “Financije velikog Vojvode, najstariji sačuvani igrani film snimljen u Hrvatskoj svjedoči nam kako je nekad izgledala Dalmacija. Istodobno je to i tipičan zabavni film po mjeri tadašnje publike.
Samo se jedna nitratna kopija sačuvala do danas; riječ je o talijanskoj verziji pronađenoj u milanskoj kinoteci devedesetih godina 20. stoljeća.
Hrvatsku premijeru ( nakon 1925.) film doživljava tek 2008. godine kad je objavljen na dvd-u Zagrebačkog filmskog festivala.“

2

Tijekom snimanja Financije velikog vojvode su pompozno najavljivane kao prvo veliko snimanje u Jugoslaviji. Jugoslavenska mornarica ustupila je ratnu lađu Galeb , Jahtu Vila Velebita, više motornih čamaca i barki, a iznajmljen je i hidroavion, kojeg je redatelj Murnau sam vozio, budući da je tijekom prvog svjetskog rata postao avijatičar. Za razliku od ostalih ekspresionista, Murnau je bježao iz studia i želio što više raditi u eksterijerima. U Splitu je planirano pet dana snimanja, no film je u Dalmaciji sniman nekoliko tjedana. Na snimanju na Rabu su pred kamerama nastupali samo glumci dok su u Splitu i na brodovima korištene usluge statista.

Split je tada doživio poseban tretman. Prokurative, Riva i Peristil zabilježeni su kao nikad do tada, a u kadrovima se može vidjeti kako je izgledala Palača prije bombardiranja 1943./44.g.

3.

Na snimanje je Murnau vodio pouzdanu ekipu, a glavne uloge su dodijeljene velikim zvijezdama Abelu Liedtkeu i Mady Christians. Njemački mediji su pozitivno dočekali film s vjerom u njegov uspjeh na kino blagajnama. Film je producirao najvažniji producent svojeg doba Erich Pommer, a snimao Karl Freund, najpoznatiji snimatelj nijemog perioda. S Murnauom je snimio desetak filmova, a u Financijama velikog vojvode kritičari su ga hvalili zbog topline svjetlosti i odličnog hvatanja osunčanih krajolika. Ipak, film je ostao u sjeni ostalih Murnauovih dostignuća kao što su Nosferatu (1922.), Posljednji čovjek (1924.) i Faust (1926.).

Sunčana Ivančić

Izvor:

http://www.academia.edu/16475508/FINANCIJE_VELIKOG_VOJVODE_-_HFLJ str. 9

http://www.academia.edu/16475508/FINANCIJE_VELIKOG_VOJVODE_-_HFLJ, str. 23