70mm, 35mm, Alexa, Red ili …iPhone?

d3a8343cb1c0bbe8-600x400

Dok traju rasprave koja je najprimjerenija projekcija najnovijeg filma Cristophera Nolana “Dunkirk” (dop Hoyte Van Hoytema, FSF, NSC), iako se u izvornom formatu film može pogledati tek u dvjestotinjak IMAX kina valja kazati kako su ove rasprave, čini se, tek na akademskoj ravni, dok će prosječno vizualno osviješteni kinoposjetitelj zacijelo više cijeniti kristalnu jasnoću i besprijekornu oštrinu digitalne projekcije.

Naime, danas, kao nikad do sada, pred filmašima je širok spektar dostupne tehnologije pa se filmovi snimaju na svim mogućim platformama – od 35mm filmske vrpce, preko raznoraznih profesionalnih digitalnih formata, pa sve do iPhonea.

background-twitter

Štoviše, čini se da snimanje filmova pomoću pametnih telefona tek uzima zalet. Naime, nakon filma “Tangerine” (snimljenog sa tri iPhonea 5S i anamorphic adapterom tvrtke Moondog Labs) koji je premijerno prikazan na Sundance filmskom festivalu i imao ograničenu kino distribuciju kruže glasine kako svoj najnoviji film glasoviti redatelj Steven Sodebergh također snima sa iPhoneom.

1-2

U tom je smislu znakovit i kratki film “Detour”, svojevrstan remake kult filma “The Red Baloon” (1956, red. Albert Lamorisse), a kojeg je režirao još jedan glasoviti filmaš, Michel Gondry.  Snimljen u svrhu prezentacije mogućnosti iPhone-a 7, “Detour” zapravo pokazuje kako tehnologija nije zapreka ukoliko imate ideju.

Stoga više nema smisla sakrivati se iza tehnologije, cendrati kako bi sve bilo bolje da ste imali………već iskoristiti što je dostupno, prepoznati ograničenja i mogućnosti, te na kraju iskoristiti vlastitu kreativnost i znanje (sprave ipak ne snimaju same već je potreban iskusan stručnjak kako bi se iskoristile njihove mogućnosti). Dostupnost tehnologije uistinu svakome omogućava da se kreativno izrazi.

Ipak, nemojte naivno pomisliti da će vas snimanje na 65mm filmkoj vrpci učiniti Cristopherom Nolanom. Baš kao što vas neće niti iPhone 7 učiniti Michelom Gondry-em, kamoli Stevenom Sodeberghom.

Mario Sablić, h.f.s.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *