Andrija Pivčević (1945 – 2019)

Napustio nas je još jedan veliki snimatelj.

Jučer je u Splitu, u 74. godini preminuo Andrija Pivčević, doajen filmskog i televizijskog snimanja, član Hrvatske udruge filmskih snimatelja od samih početaka.

Interes Andrije Pivčevića za snimanje seže u doba najranije mladosti, a sa tek navršenih 18. godina počeo je aktivno sudjelovati u snimanju neprofesijskih filmova u sklopu legendarnog Kino kluba Split. Dijelivši entuzijazam i strast sa istaknutim filmašima tamo okupljenim, poput Ivana Martinca i Ante Verzottia, Pivčević je otkrivao i usvajao snimateljsku vještinu, koja će mu krajem šezdesetih godina omogućiti lak prijelaz u profesionalnu kinematografiju.

1970. godine dodijeljena mu je titula Majstora amaterskog filma, priznanje s kojima se moglo pohvaliti tek 17 autora na području bivše Jugoslavije.

U nastavku karijere Pivčević je snimio nekoliko igranih filmova. Debitira sa dugometražnim filmom Ludi dani, redatelja Nikole Babića u kojem umješno, bez uljepšavanja, gotovo dokumentaristički predočava život u Dalmatinskoj zagori. Pivčevićeva asocijativna, produhovljena, kompozicijski čvrsto strukturirana, te suptilna i znakovita filmska fotografija posebno je zapažena u dugometražnom filmu Ivana Martinca Kuća na pijesku (1985).

Nakon karijere u filmskom okružju, Pivčević se više veže uz snimanje reklamnih i glazbenih spotova. Ljubav prema snimanju naslijedio je njegov sin, Mirko, također filmski snimatelj impresivnog rezimea.

Andrija Pivčević dobitnik je i nagrade za životno djelo u području umjetnosti, SD “Emanuel Vidović”

Iskrena sućut obitelji

Hrvatska udruga filmskih snimatelja