Arri u “Orbiti”

Njemački proizvođač kamera i rasvjete, Arriflex, na raznolikom snimateljskom tržištu godinama slovi kao jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih partnera direktora fotografije. Alexa, u svim svojim inačicama, kao i Amira dominiraju svjetskim filmskim produkcijama, a i na ovdašnjem tržištu snimatelji najčešće posegnu za ovim kamerama.

I u rasvjetnom području Arrieva rasvjetna tijela krase epiteti izdržljivosti, dugotrajnosti i pouzdanosti. Ukratko, čega god se u Arriu prime na kraju izađe proizvod impresivnih specifikacija koji visoko podiže letvicu svim drugim proizvođačima istovrsne opreme.

LED rasvjeta je zona u kojoj je Arri relativno novi takmac. No, u kratkom roku po izlasku, njegovi LED paneli – Sky Panel – postali su standardom u ovoj vrsti rasvjete i nezaobilaznim elementom rasvjetnih kompleta suvremenih direktora fotografije.

No, u Arriu odlaze korak dalje predstavljanjem nove LED rasvjetne jedinice – Orbiter. Radi se o multifunkcionalnom rasvjetnom tijelu kojeg se po praktičnosti primjene donekle može usporediti sa slično koncipiranom rasvjetom francuskog proizvođača K5600.

Orbiter je rasvjetna jedinica koja omogućava brzu i jednostavnu promjenu karakteristika emitiranog svjetlosnog snopa. Uz pomoć praktičnih dodataka mogu se promjeniti temeljne karakteristike emitiranog svjetla- iz tvrdog osvjetljenja u meko, iz temperature boje dnevnog svjetla u temperaturu boje umjetne rasvjete, uz mogućnost ugađanja snage svjetla, te mogućnost ugađanja saturacije, pa sve do emulacije specifičnih rasvjetnih folija ili očitavanja temperature boje okoliša i kolorističke prilagodbe svjetlosne emisije okolini u kojoj se rasvjetno tijelo nalazi.

Pridodajmo tome i opciju podešavanje temperature boje od 2000 do 20.000 K, CRI  98 i TLCI 95, predviđeno vrijeme trajanja LED dioda od 50.000 sati i mogućnost remote upravljanja.

To su samo neke od karakteristika Orbitera, a precizniju specifikaciju tog, po mnogočemu revolucionarnog rasvjetnog tijela možete pročitati na ovoj poveznici

Na stranicama proizvođača dostupni su i vrlo zanimljivi promotivni filmovi koje nije na odmet pogledati.