Arsen A. Ostojić podržava snimatelje

fotografija Tomislav Čuveljak

Za razliku od predlagača promjena Zakona o autorskom i srodnim pravima, kod našeg dragog kolege, redatelja Arsena A. Ostojića nema nikakvih dvojbi da li su snimatelji ko-autori audiovizualnog djela. Hvala Arsen na potpori! Pismo prenosimo u cijelosti.

Drage snimateljice i snimatelji, direktorice i direktori fotografije, 

Kakav bih ja to autor bio bez vas i bez vašeg autorskog doprinosa? Ne mogu ni zamisliti kako bi moji filmovi izgledali da nisam imao vas uz sebe, da surađujete sa mnom i sa čitavom ekipom i glumcima, da nije bilo vašeg talenta, znanja i iskustva i nadasve vašeg iznimnog doprinosa koji je u mnogim segmentima i važniji od mog vlastitog. Bili bi to nekakvi drugačiji filmovi, zasigurno lošiji i manje uspješni da iza kamere nisu sjedili Mirko Pivčević, Branko Linta i Slobodan Trninić, kao što vjerujem da bi sve to dogodilo i s ostalim filmovima drugih redatelja.

Iskreno, nikada mi nije ni palo na pamet da se ovo pitanje – da li su snimatelji tj. direktori fotografije autori filmskog djela – uopće i postavlja. Da nema ovih nespretnih, nesretnih i pogrešnih prijedloga izmjena Zakona o autorskom i srodnim pravima o tome ne bih ni razmišljao, smatrajući potpuno samorazumljivim da snimatelji tj. direktori fotografije jesu koautori filmskog djela.

I sljedeći put kada se budem prihvatio režiranja i produciranja igranog filma, na svog suradnika ili suradnicu koji će sjediti iza kamere ću gledati kao na koautora filma kojeg radim, kao na jednakopravnog kolaboratora bez čije vizije, umjetničkog doprinosa i onog-nečeg-posebnog ne bih ni mogao stvoriti dobro djelo.Stoga vam dajem svoju punu podršku u vašoj borbi za očuvanje autorskog statusa.
 srdačan pozdrav, 

Arsen Anton Ostojić