Black Wave to White Ray – Yugoslav film of the 1960s

Mlađe generacije filmaša vrlo teško, gotovo nikako ne mogu doći u prigodu pogledati neki od filmova iz, ne tako daleke, prošlosti. Hrvatska kinematografija slabo vodi računa o svojoj filmskoj baštini, a o filmovima u čijoj su proizvodnji sudjelovali hrvatski autori, a snimljeni su u doba Jugoslavije, ne treba ni zboriti.

Kao i obično, neospornu kvalitetu rada naših filmskih autora prije će prepoznati netko izvana. Tako Muzej suvremene umjetnosti u New Yorku, MoMA, organizira retrospektivu jugoslavenskog “crnog vala”, filmova koji su snimljeni tijekom šezdesetih godina prošlog stoljeća, pod nazivom “Black Wave to White Ray – Yugoslav film of the 1960s”.

Reprezentativnu selekciju od 15 filmova odabrala je filmska povjesničarka Mina Radović, a u pribavljanju filmskih kopija pomogli su Hrvatski državni arhiv – Hrvatska kinoteka, Jugoslavenska kinoteka i Delta video iz Beograda, Slovenski filmski centar, Kinoteka Bosne i Hercegovine i Kinoteka Sjeverne Makedonije.

Sa snimateljskog gledišta valja napomenuti kako će biti prikazana i tri filma (“Ponedjeljak ili utorak”; “Skupljači perja” i “Tri“) koje je snimio legendarni hrvatski direktor fotografije Tomislav Pinter.

Raspored prikazivanja i program retrospektive možete pronaći na ovoj poveznici

Retrospektiva počinje 10.09 i završava 21.09. 2023. godine, pa ako ste u New Yorku – ne propustite!