Bruno Anković o kontroverznom Nacrtu prijedloga Zakona…

Redatelj Bruno Anković podijelio je s nama svoja razmišljanja o spornom Nacrtu prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima. Zahvaljujemo se Bruni na podršci, njegov stav podržava Hrvatska udruga filmskih snimatelja, a otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

“Poštovane kolegice i kolege,
želim izraziti svoju duboku ljudsku i profesionalnu zabrinutost oko novog prijedloga zakona o autorskom pravu i srodnim pravima, a vezan je uz izbacivanje jednog od najvažnijih sektora kinematografije (direktora fotografije) iz koautorstva, odnosno iz glavnog autorskog tima.
Znamo da mi filmske radnice i filmski radnici suovisimo jedni o drugima, bez obzira kojem sektoru pripadamo.
Jedini način da napravimo audiovizualno djelo jest uska suradnja sa autorskim timom, u kojem je direktor fotografije “desna ruka” redateljice ili redatelja, što čini tu suradnju i krucijalnom za nastanak djela.
O važnosti vizualnosti i estetike filma ovdje neću pisati, ali možemo se složiti da upravo uska suradnja sa našim direktorima fotografije sve nas i čini, u nekom pogledu, redateljima i redateljicama.
Važno je reći i da su ostali suradnici, od scenarista, kompozitora do montažera (koji su godinama omalovažavani) presudne autorske karike u stvaranju filma kao kompaktnog djela.
Ovo pišem u nadi da uistinu možemo spriječiti jednu veliku grešku koja bi trajno mogla destabilizirati hrvatsku kinematografiju, te dugoročno prouzrokovati velike probleme i za budući filmski kadar, to jest mlade ljude koji dolaze, a prema kojima također moramo biti odgovorni.

Lijepo vas molim da se zajedno konsolidiramo i po hitnom postupku ispravimo ovu grešku i nepravdu prema jednoj od najvažnijih autorskih funkcija u filmu.

Srdačno,
Bruno Anković