Camerimage Lifetime Achievement Award za Johna Tolla, A.S.C.

Na nedvojbeno najznačajnijem filmskom festivalu posvećenom umjetnosti filmskog snimanja, Camerimage, Nagradu za životno djelo dobiti će  američki snimatelj John Toll, A.S.C.

Toll je karijeru počeo na asistentskim poslovima,  a radio je i kao kamera operator na projektima glasovitih direktora fotografije kao što su John A. Alonso (Norma Rae, Scarface), Jordan Cronenweth (Peggy Sue Got Married), Conrad Hall (Black Widow) i Allen Daviau (Falcon and the Snowman).

Lista uglednih redatelja za koje je Toll snimao još je impresivnija: braća Wachowski, Ang Lee, Mel Gibson, Francis Ford Coppola, Terrence Malick, Carroll Ballard, Cameron Crowe, Edward Zwick…. Zanimljivo je da je Toll snimio i pilot epizodu kultne TV serije, Breaking Bad u kojoj je postavljen vizualni izgled svih sezona.

Dvostrukom dobitniku Oscara (Legends of the Fall, Braveheart), iza kojeg je četrdesetogodišnja filmska karijera nagrada će biti uručena u sklopu 25-og izdanja uglednog snimateljskog festivala koji se održava od 11. – 18. studenog u Poljskom gradu  Bydgoszczu.