Dalibor Matanić uz snimatelje

Redatelj Dalibor Matanić pridružio se snimateljskoj inicijativi za uklanjanje članka Nacrta prijedloga Zakakona o autorskom i srodnim pravima koji oduzima direktorima fotografije status ko-autora. Svoje je pismo objavio na Facebooku prije neki dan, a mi ga sada prenosimo u cijelosti. Hvala Dado!

“Svi koji su radili sa mnom znaju da su moja snimanja jedno veliko igralište hrpe autora koji su tu da kroz igru daju maksimum svoje kreativnosti. 
Ako su mi glumci desna ruka autorstva, onda je direktor fotografije sigurno lijeva ruka mog izričaja. 
Uvijek ću se boriti za prava redatelja, da se jasno kroz sve regulative naznači od koga počinje i s kim završava projekt. isto tako, uvijek ću se boriti da svi ljudi bez kojih taj projekt nema dušu, direktori fotografije, montažeri, scenografi i svi ostali budu priznati kao punokrvni autori projekta. 
Nisam upućen otkud se pojavila bizarna ideja da se direktorima fotografije oduzme autorstvo, ali nemojte da vas to previše emotivno dira, siguran sam da će to brzo biti ispravljeno jer svi mi koji smo na ulici s kamerom dobro znamo da je film interaktivna igra puno autorskih entuzijasta. 
sa štovanjem, 
dalibor matanić 

*fotografija: snimanje igranog filma “zora”direktor fotografije: marko brdar, scenarist i redatelj: dalibor matanić,  glavna muška uloga: krešimir mikić fotografija: branko knez