Dodijeljene 7. nagrade “Nikola Tanhofer”

fotografija preuzeta sa portala Pula film festivala

U sklopu Pula film festivala Hrvatska udruga filmskih snimatelja tradicionalno dodjeljuje svoje godišnje nagrade. Tako su nagrade “Nikola Tanhofer” dodijeljene 31.08.2020. godine. Nažalost, uslijed poslovne spriječenosti ceremoniji dodjele nagrade prisustvovao je samo jedan dobitnik, Frane Pamić, dok su Branko Linta, h.f.s. i Mario Sablić, h.f.s. poslali video poruke, pripremljene još u vrijeme kada se činilo da će se Pula film festival održati u online inačici. Video poruke sve trojice dobitnika donosimo u sutrašnjoj objavi. Frani Pamiću je nagradu uručio Danko Vučinović, h.f.s.

Odluke o dobitnicima ovogodišnje nagrade “Nikola Tanhofer” jednoglasno je donio žiri u sastavu: Vjeran Hrpka, h.f.s., Radislav Jovanov, h.f.s. i Damir Kudin, h.f.s. Svoje odluke su obrazložili na slijedeći način:

KRATKOMETRAŽNE FILMSKE FORME


Frane Pamić za kratkometražni igrani film “Kućica

“Frane Pamić  je ovu simpatičnu obiteljsku dramu na mediteranu odlično prikazao što izborom objektiva i što prirodnim mekanim svijetlom i pri tom ostao nenametljiv, a opet potpuno u atmosferi filma. Cjelokupni dojam takozvane ljetne spore dokolice je u ovomfilmu vizualno snimateljski i redateljski obuhvacen, što je itekako bitno za svaku fotografiju.”

DUGOMETRAŽNI IGRANI FILM

Branko Linta, h.f.s. za dugometražni igrani film “Koja je ovo država

“Svojim odmjerenim, a u isto vrijeme izrazito kreativno i umjetnički suptilnim rješenjima, Branko Linta je opet dokazao svu bitnost direktora fotografije u vizualnom identitetu filma. Njegov je autorski rad postao okosnica kojom filmska fotografija podupire film u cjelini.”

TELEVIZIJSKA SERIJA

Mario Sablić, h.f.s. za televizijsku seriju “Crno bijeli svijet – sezona 3

“Dramske televizijske serije za snimatelja predstavljaju jedan od najkompleksnijih zadataka, proizvodno to je jednadžba sa mnoštvom nepoznanica, količinom materijala, likova i različitih situacija vrlo lako se naći u problemu – diskontinuiteta ili ponavljanja generičkih rješenja ili naprosto svaštarenja.
Mario Sablić u tećoj sezoni Crno bijelog svijeta oslikava svijet protagonista u razmaku od desetak godina, radnjom smještenom u 80-te i 90-te godine 20. st., pritom uverljivo evocirajući zadane periode i dramski naboj prikazanog zbivanja i uporabom različitih faktura slike, kolorita, kontrasta, te filmskom rasvjetom kreira likovno bogate i filmski zanimljive situacije. Sablić se još jednom potvrdio vrsnim snimateljem sa iznimnim osjećajem za kadar i pokretnu kameru kojom vješto uvodi gledatelja u zbivanje, ponekad opisujući situaciju, a ponekad stavljajući gledatelja u korelaciju s likovima upisujući pokretom kamere nove emotivne ili dramaturške elemente likovima i zbivanjima u kadru.”

Čestitamo pobjednicima i zahvaljujemo se našim ljubaznim domaćinima, Pula film festivalu.