Ektachrome ponovno na tržištu

Kodak, koji je prije tri godine bankrotirao, polako hvata dah i vraća se na velika vrata. Osim što je najavio novu 8 mm filmsku kameru, koja će biti poboljšana digitalnim dodatcima (LCD ekran umjesto optičkog tražila), ugledni proizvođač filmske vrpce je na sajmu potrošačke tehnologije, CES, koji je prije par dana održan u Las Vegasu, najavio povratak proizvodnji legendarnog preokretnog filma, Ektachromea.

Ektachrome je stekao kultni status još tijekom četrdesetih godina prošlog stoljeća, kada su ga koristili fotografi iz National Geographic časopisa, a proizvodnja je obustavljena 2012. godine zbog smanjene potražnje na tržištu.

Ova će vijest nedvojbeno razveseliti poklonike analogne fotografije, kojima ipak ostaje da se nadaju da će Kodak uskoro najaviti povratak proizvodnji još jedne kultne emulzije, Kodachroma.

Ektachrome je rijetko bio u upotrebi pri snimanju igranih filmova, nedvojbeno i zato jer preokretni filmovi ne praštaju dvojbe glede točnosti ekspozicije. Ipak, nekoliko je vrlo zanimljivih djela intrigantne likovnosti snimljeno na ovoj emulziji, poput filma Buffalo 66, direktora fotografije Lance Acorda.

960

Buffalo 66

Ektachrome će se proizvoditi u Kodakovoj tvornici u Rochesteru, N.Y., a biti će dostupan u 8 mm i 35 mm formatima.