EL zonski sistem Eda Lachmana, asc

Ed Lachman, asc

Ed Lachman, asc, glasoviti je američki direktor fotografije(Carol, Far From Heaven, Ken Park, Erin Brockovich…) koji je osmislio inovativni sustav za procjenjivanje ekspozicije na digitalnim filmskim kamerama. Dakako, takav sustav neće osobito impresionirati mlađe snimatelje koji su prve korake napravili upravo u digitalnom svijetu, te su im False Color, WaveForm monitor ili u krajnjem slučaju – Histogram, sasvim dostatni alati pomoću kojih mogu precizno procijeniti ekspoziciju.

No, kako Lachman pojašnjava, radi se o alatima koji su temeljeni na IRA vrijednostima, odnosno mjerenju napona, a koje je linearno, a ne logaritamsko, što onemogućava precizno prenošenje i konzistentnost mjerenja u poredbi sa standardnim vrijednostima relativnog otvora ili izmjerenim vrijednostima na svjetlomjeru.

Također, Lachman ističe, kako Waveform monitor generalno pokazuje raspon unutar digitalnog negativa, ali ne pokazuje precizno gdje su smješteni highlights i shadows. Što se pak tiče najpopularnijeg alata – False Color, isti nije standardiziran, pa se nomenklatura razlikuje kod različitih proizvođača kamera.

Lachmanov EL zonski sustav temelji se na srednje sivoj karti sa 18% refleksije, te različitom bojom pokazuje zone od 6 otvora blende u plusu i minusu. Izvorna ideja je omogućiti snimateljima intuitivno i jednostavno procjenjivanje ekspozicionih zona. Sistem bi trebao ostati nepromjenljivim, univerzalnim, što će omogućiti korisnicima jednostavnu upotrebu, bez obzira sa kojom kamerom rade.

rec 709
V Log VariCam
EL Zone

Sustav je razvijan 5 godina, te ga je zasad u neke modele svojih kamera postavio Panasonic (Varicam LT i Varicam 35 Cinema Camera)

Više o EL zonskom sustavu možete pronaći na ovoj poveznici