Energa Camerimage 2023

18.studenog završen je ovogodišnji, nedvojbeno najcjenjeniji globalni snimateljski festival, Energa Camerimage.

Manifestacija je to koja, pored impresivne festivalske konkurencije obiluje i nizom dodatnih događanja.  Naš mladi kolega, direktor fotografije Bruno Papić nastojao je prisustvovati svim događanjima, a izdvojio je slijedeće:

Arri je predstavio najnovija tehnička postignuća, uključujući SkyPanel X, Trinity 2 i Signature Prime i Zoom objektive. Također su posjetitelji detaljno upoznati sa Arri 35 kamerom i kompletnim workflowom.

Tvrtka Hawk predstavila je kompletnu ponudu anamorfotskih objektiva.
Sony je predstavio liniju svojih digitalnih filmskih kamera, uključujući najnoviju pod nazivom Burano. 8K Burano je najnovije Sonyevo postignuće i pored smanjenih dimenzija i težine, Burano nudi, između ostalog i funkcionalni autofokus sistem te stabilizaciju slike ugrađenu u kućište koje omogućuje prihvat PL i E-mount objektiva, što je dovelo o rasprave o primjeni te kamere među snimateljima.
Među nizom prezentacija izdvojila se ona tvrtke Cooke, koja je predstavila svoje najnovije kompaktne objektive.
Seminar o objektivima održao je Lawrence Sher, kao predstavnik Shotdecka, naglašavajući suptilne razlike među objektivima i  njihovom utjecaju na filmsko pripovijedanje.
Iznimno je bila zanimljiva i radionica o  lensflareovima, ističući umjetnički potencijal ove nekoć zanemarene, a danas često isuviše isprazno korištene  komponente. Radionicu je vodio Markus Forderer.
Zaključno, Camerimage 2023. bio je iznimno uspješan, pružajući kreativno tehničku platformu direktorima fotografije, redateljima i stručnjacima iz industrije za razmjenu ideja, istraživanje novih tehnologija i slavlje umjetnosti vizualnog pripovijedanja. Raznolik program festivala i glasoviti sudionici doprinijeli su atmosferi kreativnosti i inovacija.
tekst i fotografije Bruno Papić