Enes Midžić, h.f.s. u galeriji F8

Sa zadnjim danom listopada naš član od samog osnutka Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Enes Midžić, odlazi u mirovinu nakon 45 godina aktivne nastavne djelatnosti i više od 50 godina umjetničke karijere.

Redoviti profesor u trajnom zvanju, doktor filmske umjetnosti i profesor emeritus Sveučilišta u Zagrebu pozdravlja se sa svojim kolegama i studentima sjajnom izložbom fotografija pod naslovom “Sedamdesete“. Izložba je otvorena od 30.09. do 22.10. 2022. godine.

Dodatnih preporuka ovoj izložbi uistinu ne treba, pa valja citirati samo kustosicu izložbe Ivu Prosoli koja u predgovoru kataloga zaključuje:

“Promatrajući radove Enesa Midžića iz sedamdesetih godina kao cjelinu i više je nego jasna njihova povijesna važnost. U nekom, nažalost još uvijek imaginarnom, muzejskom postavu hrvatske fotografije zasigurno bi zauzele vrlo važno mjesto.”

O neporecivoj uspješnosti Enesove nastavničke karijere svjedoči i činjenica kako je većina članova Hrvatske udruge filmskih snimatelja pohađala Akademiju dramske umjetnosti u vrijeme kada je Enes bio nastavnik.

Enes je ostvario i impresivnu umjetničku karijeru: snimatelj i direktor fotografije na 14 dugometražnih igranih kinematografskih i televizijskih filmova, 4 televizijske serije, 70-ak kratkometražnih filmova, 300-tinjak namjenskih filmova… Sigurni smo kako odlazak u mirovinu ne predstavlja i kraj Enesove umjetničke aktivnosti.

Dragi Enes, želimo Ti dobro zdravlje i uzbudljiv nastavak karijere.

Ako se za ikoga može reći da je “gospon snimatelj”, onda je to Enes Midžić!

Članovi Hrvatske udruge filmskih snimatelja