Hey! Ho! Let’s Go!

Hey! Ho! Let’s go!

Ajmo svi, zabavni park je otvoren! Gdje ćemo prvo? Možda u Kuću Strave, tamo je uvijek najzabavnije!, Malo straha, al na kraju izađeš van i omami te miris šećerne vate i ljetnog sutona razvesele te stvari koje si dotad smatrao nebitnim.

I tako, tek zakoračismo i eto ga – Pandemija Corona 19 virusa koji će globalno kulturnu scenu ostaviti na rubu egzistencije!

Par opreznih koračića dalje… i novi izazov – Potres u Zagrebu nakon 140 godina, a koji će građane ostaviti bez krova nad glavom, bespomoćne, na milost i nemilost gradske uprave.

Hajdemo ipak dalje, nema puta natrag, možda se iza ugla nazire svjetlo na kraju tunela. I hop, eto nove ugroze iz zasjede podmukle – u javnu raspravu kreće Nacrt prijedloga zakona o autorskom i srodnim pravima gdje se u jednom članku izuzimaju snimatelji iz pozicije ko-autora audiovizualnog djela. Kako molim?  Djelo je i vizualno, ali nema tu značaja onih koji o vizualizaciji skrbe?! i štoviše, isti nisu niti pozvani da sudjeluju u donošenju spornog Nacrta prijedloga…

Ah dobro, valjda je to sve što nam Kuća strave anno domini 2020 može ponuditi. Sigurno je izlaz blizu!

No, nadati se ne treba ničem dobrom, slijedi novi šok, bljesak svjetlosti i škripa, još zasljepljeni krajičkom oka spazismo kako kostur ispada iz ormara – isti oni koji su predložili eliminaciju snimatelja doprinose javnoj raspravi novim prijedlogom: 

1) Autor audiovizualnog djela je glavni redatelj.

(2) Autor scenarija, pomoćni redatelj, autor dijaloga, snimatelj, montažer, scenograf, kostimograf, slikar maski, kostimograf, animator, crtač, skladatelj glazbe koja je posebno skladana za korištenje u audiovizualnom djelu ili je skladana za druge svrhe ali se koristi u takvom djelu, kao i drugi autori koji sudjeluju u stvaranju audiovizualnog djela, imaju autorska prava na svojim autorskim doprinosima (prilozima) koji se koriste u audiovizualnom djelu.

(3) Ako neka od osoba iz stavka 2. ovoga članka dokaže da je njezina originalna intelektualna tvorevina bitni element konkretnog audiovizualnog djela, te da bi se po članku 7. stavku 1. ovoga Zakona trebala smatrati koautorom toga audiovizualnog djela, bit će priznata kao koautor toga audiovizualnog djela” – ostatak pročitajte na stranicama e savjetovanja

Pa dobro, jesmo li sada sve vidjeli. Moramo li se dokazivati? Pred kim i zašto? Pitanja je previše. 

Ma nema veze, čudovište koje zamišljamo, ono ispred vrata, uvijek je strašnije od onog kojeg vidimo, napisao je jednom Stephen King, znajući da će svaki od nas zamisliti monstruma koji je odraz naše podsvijesti, našeg straha.

Da li je izlaz blizu? 

Ovisi prije svega o našem zajedništvu i ustrajnosti!

Ali što god bude, pokaže li se da je izlaz još daleko i da nove opasnosti vrebaju, što nam drugo preostaje nego reći:

Hey! Ho! Let’s go!

predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja

Mario Sablić