HFS za ASC

Pozivu predsjednika A.S.C.-a, Keesa van Oostruma, Hrvatska udruga filmskih snimatelja spremno se odazvala i poslala pismo podrške potaknuto recentnim zbivanjima u Americi.

Prijevod pisma prenosimo u cijelosti.

Dragi Kees,

Hrvatska udruga filmskih snimatelja je mala asocijacija u filmsku sliku zaljubljenih profesionalaca koja poglavito skrbi o filmskoj umjetnosti. 

HFS, baš kao i ASC ne djeluje kroz politička opredjeljenja ili interese. U svojem ishodištu mi smo humanisti, a umjetnost određena humanizmom nastoji oplemeniti ljudsku vrstu, učiniti je boljom, pridonijeti međusobnom razumijevanju i uvažavanju.

Stoga je bilo kakvo poništavanje temeljnih ljudskih prava u potpunoj suprotnosti sa onim čime se svi mi bavimo, u apsolutnoj opoziciji naspram ishodišne ideje produhovljenja ljudskog bića.

Nećemo i ne možemo zatvarati oči pred grozomornim slikama koje dolaze iz Sjedinjenih Američkih Država.U situaciji kada su ugrožene temeljne ljudske slobode, kada društveni status biva određen bojom kože, dižemo svoj glas protiv nepravde.


Vjerujem da ovaj stav mene kao predsjednika i Upravnog odbora Hrvatske udruge filmskih snimatelja dijeli većina naših članova, ali i većina hrvatskih filmskih profesionalaca. 


Zato spremno dajemo potpunu podršku našim prijateljima iz Američke snimateljske asocijacije u njihovoj borbi za očuvanjem demokracije i stavarnjem boljeg društva, kao i američkim filmskim profesionalcima od kojih su mnogi javno izrazili solidarnost sa obespravljenim i društveno marginaliziranim ljudima, čiji je glas odjeknuo globalno, čiji poziv za očuvanjem temeljnih tekovina ljudske civilizacije ne može biti niti zanemaren, niti ignoriran.

Za Upravni odbor Hrvatske udruge filmskih snimatelja

predsjednik

Mario Sablić