Hrvoje Hribar o izmjenama Zakona i DHFR

Do sada smo dobivali podršku od internacionalnih snimateljskih udruga i filmskih asocijacija. U izravnom pismu, obratio nam se redatelj Hrvoje Hribar, bivši ravnatelj HAVC-a. Ako je suditi po njegovom obraćanju, svi članovi Društva hrvatskih filmskih redatelja nisu baš bili upoznati sa inicijativom Upravnog odbora za izmjenom članka Zakona o autorskim i srodnim pravima, a koji se odnosi na ko-autore filmskog djela, čime bi se ta pozicija oduzela snimateljima.

Pismo gospodina Hribara prenosimo u cijelosti, a odnosi se na nove prijedloge Duštva hrvatskih filmskih redatelja, podnesene u javnoj raspravi, a čije smo elemente istaknuli u našoj prethodnoj objavi.

“ZAP i intervencija DHFR”

“Dragi Mario, 
Dobio sam putem HRUP-a link na dopis Upravnog odbora DHFR upućen 
u javnu raspravu  o Zakonu.  Iznenađen sam i sadržajem i činjenicom da 
se o poziciji DHFR nije povela rasprava među članstvom, niti nadležnim odborima, niti je održana skupština, kao što se obično čini u prilikama  Zakona od interesa za djelatnost.18 Veljače  DHFR je usvojio poziciju prema AVMS Zakonu. – putem skupštine. Glavni zahtijev mojih kolega da se redatelja postavi kao jedinog autora mi ne izgleda kolegijalno. Niti prema redateljima koji nisu imali prilike iznjeti mišljene, niti prema kolegama snimateljima i drugima kojima se ranija prava ovime oduzimaju. Jučer sam uputio pismo Ministrici kulture i  Romani Matanovac, (autorici Zakona i supruzi stalnog pravnog savjetnika DHFR.) U pismu sam im preporučio da se popis glavnih autora u sadašnjem Zakonu proširi  montažerom, te  da se prijeđe na raspravu o bitnijim člancima Zakona. Bitniji članci će, izgleda pričekati, da se mi pokačimo oko naše bijede. h”