IMAGO godišnja skupština u Bitoli

 

Godišnja skupština je počela sa malim iznenađenjem. IMAGO je ove godine dodijelio dva specijalna, IMAGO Tribute priznanja. Za dosadašnji doprinos radu IMAGA nagrađeni su

Kommer Kleijn SBC i Tony Costa AIP. Metalnu repliku Spectra svjetlomjera uručio je Tony-u Costi predsjednik Paula Rene FNF, dok je odsutni Kommer Kleijn kontaktiran putem Skype-a.

Skupština je nastavljen primanjem pod okrilje IMAGA još dvoje pridruženih članova. Snimateljske udruge Čilea i Malezije su jednoglasno prihvaćene.

14322639_1349553231751489_3553502211213456735_n

Uslijedilo je predsjednikovo izvješće o aktivnostima u posljednjih godinu dana. Počnimo prvo s manje dobrim vijestima.

Tri zahtjeve za financiranjem u EU nisu bili prihvaćeni; Obrazovna konferencija u Munchenu, “Inspiration” master class u Amsterdamu i konferencija o radnim uvjetima i autorskim pravima nisu naišle na financijsku potporu u Europskoj uniji. Usprkos preprekama odlučeno je da se i dalje nastavi predano raditi na prikupljanju sredstava za održavanje master class-a “Inspiration”, prije svega zbog kvalitete prethodnih izdanja ove manifestacije. Za nadati se da će se Master class održati u 2017. godini.

IMAGO Odbor za obrazovanje će također tražiti alternativni program, nastojeći ustanoviti nekoliko radionica podržane od IMAGA. Odbor za autorska prava i radne uvjete će također potražiti alternativne metode financiranja, uz opasku da će ubuduće ove dvije teme biti prezentirane odvojeno.

S druge strane Konferencija o Digitalnoj kinematografiji u Oslu će se vjerovatno održati 2017. godine.  Također je osnovan novi odbor koji bi se trebao baviti problemima spola i ravnopravnosti. Prva radionica koja će se baviti ovim pitanjima održati će se u sklopu Camerimage festivala, također posvećenog snimateljima i kameri, a koji će se održati se u Bydgoszczu od 12. do 19. studenog ove godine. Program radionice će biti uskoro objavljen.

Odbor za autorska prava, koji je ponovno pokrenuo jedan od IMAGO utemeljitelja Luciano Tovoli AIC, računa na suradnju jednog od prestižnijih članova, Jost Vacana BVK, koji je nedavno dobio važnu parnicu o dobivanju autorskih prava za kultni film “Das Boot” iz osamdesetih godina.

Novi IMAGO katalog u suradnji s britanskom snimateljskim časopisom, British Cinematographer, biti će objavljen BSC show-a u Londonu 3. i 4. veljače 2017.

IMAGO-vo sudjelovanje na ASC snimateljskom samitu u lipnju ove godine, u Los Angelesu je ocjenjeno uspješnim i istaknuta je potreba za daljnjim sudjelovanjem na sličnim manifestacijama, ali i izgradnji čvršćih poveznica sa drugim snimateljskim asocijacijama.

2017 godina je posebna za IMAGO. Europska snimateljska asocijacija slavi svoju 25. obljetnicu i želi za tu prigodu pokretanuti Imago nagrade. Nagrade će prepoznati djelovanje članica IMAGA u nekoliko kategorija, i to za filmove realizirane od 1. siječnja 2015. do 31. prosinca 2016. Počasni članovi IMAGA povani su da budu dijelom svečanosti dodjele nagrada koja će se održati na slijedećoj skupštini IMAGA, tijekom listopada 2017. godine u Helsinkiju.