IMAGO novosti

Uslijed epidemije Corona virusa generalna skupština pan/europske snimateljske udruge, IMAGO-a, prekinuta je nakon samo jednog dana. Dio delegata nije se niti uspio probiti do Brussellesa, a mnogi su u zadnji tren otkazali dolazak. Izostali su tako novi izbori za predsjednika, pa do daljnjeg tu će dužnost obnašati dosadašnji predsjednik, Paul René Roestad FNF. Kao što smo već izvijestili na ovim stranicama, objavljeni su dobitnici godišnjih IMAGo nagrada, ali će se ceremonija dodjele nagrada održati kada se situacija smiri.

Neke stvari su se ipak obavile – prihvaćen je financijski izvještaj IMAGO-a za 2019. godinu, primljeni su novi članovi- francuski AFC i američki ASC (ostaje da amerikanci dovrše tehnički dio pristupanja IMAGO-u, odnosno pošalju pristupnicu), a Urugvaj, UGC; Kolumbija, ADFC i Brazil, ABC su iz pozicije pridruženih članova ušli u status stalnih, punopravnih članova.

Ulazak najutjecajnije svjetske snimateljske asocijacije, American Society of Cinematographer’s zasigurno osnažuje poziciju IMAGO-a kao krovne snimateljske udruge.

Očekuje se da bi se nova godišnja skupština trebala održati tijekom jeseni ili zime 2020. godine.

U međuvremenu je IMAGO u konstantnom kontaktu sa svojim članicama i prikuplja informacije o situaciji u svakoj zemlji glede pandemije Covid – 19 virusa i obustavljanja svih filmskih aktivnosti.

Hrvatska udruga filmskih snimatelja također je izvjestila IMAGO o trenutnom, nimalo optimističnom, stanju u hrvatskom slikopisnom prostou.