test

Izložba Silvestar Kolbas – “Arhiv nepoznatog”

Pred nama je još jedna fotografska izložba dugogodišnjeg člana Hrvatske udruge filmskih snimatelja, Silvestra Kolbasa. Iskusni direktor fotografije iznimno je fotografski aktivan u posljednjih nekoliko godina, pa nakon vrlo uspješne izložbe fotografija “Fotokemika”, i izuzetno zapaženog dokumentarno/eksperimentalnog filma “Tvornica filmova”, Kolbas kreira još jednu konceptualnu izložbu fotografskih radova, pod naslovom “Arhiv nepoznatog”. Riječ je o autorovom kritičkom razmatranju utjecaja GDPR-a (General Data Protection Regulation) na svakodnevni život, kao što je to pojasnila Tena Starčević u predgovoru izložbe, te također istaknula:

“Umjetnik je tijekom dužeg vremena prikupljao fotografije za dokumente koje su nemarom vlasnika postale predmeti odbačeni u javnom prostoru. Istovremeno tragajući za odgovorom na etičko pitanje o pravu korištenja tuđih fotografija u izložbenom prostoru, autor stvara privatnu arhivu nepoznatog, a svaku fotografiju tretira kao arheološki nalaz. Izložba se sastoji od tri grupe tuđih snimaka – fotografija za dokumente nepoznatih osoba slučajno nađenih na različitim mjestima, njihovih uvećanja te povećanja iz razvijenog negativa, pronađenog pokraj kontejnera za smeće u jednoj zagrebačkoj četvrti. Smještanjem u galerijski kontekst ovi predmeti postaju umjetnički artefakti koji izravno provociraju ideju o zaštiti osobnih podataka. Na taj način autor dovodi u pitanje pravila koja onemogućavaju fotografiranje drugih osoba bez njihova dopuštenja dok smo istovremeno svakodnevno izloženi kamerama u javnom prostoru. Iako izložbom otvara brojna problemska pitanja, autor predstavlja motive koji odaju tek djelomične informacije o prikazanom, a samim time izaziva posjetitelje pitanjem – Što biste vi učinili da su vaše privatne fotografije izložene u prostoru galerije bez vašeg pristanka?”

Galerija Spot i Ured za fotografiju pozivaju na Otvorenje izložbe Silvestra Kolbasaponedjeljak, 6. 3., u 19.00 (Galerija Spot, Ured za fotografiju; Čanićeva 6, Zagreb), a tim povodom zakazan je i razgovor s autorom te vodstvo kroz izložbu (u 20.00). U petak, 24. 3. s početkom u 19:00 sati održat će se panel-diskusija na temu utjecaja GDPR-a na medij fotografije, a izložba ostaje otvorena do 31. 3. 2023.