Leica krenula s isporukom Thalia objektiva

Uslijed sve veće potražnje objektiva za snimanje na digitalnom 65 mm formatu Leica je prije koji mjesec najavila potpuno novu gamu svojih objektiva, namijenjenih upravo snimanju na većim formatima. Tako je proizvedeno 9 objektiva iz Thalia serije, nastali u uskoj suradnji sa Arri-em i potpuno kompatibilni sa njihovom Alexom 65.

Objektivi su slijedećih žarišnih duljina: 24 mm, 30 mm, 35 mm, 45 mm, 55 mm, 70 mm, 100 mm, 120 mm i 180 mm. Riječ je o kompaktnim objektivima nevelike težine (1,06 – 1,6 kg) koji su temeljeni na Leica S velikoformatnim lećama, ali su napravljene temeljite preinake kako bi se posve prilagodili potrebama suvremenog filmskog digitalnog snimanja (svima je dijametar prednje leće 95 mm, prstenovi oštrine i relativnog otvora su na istim mjestima, promijenjena su kućišta i proturefleksni sloj…). Uzgred, 55 mm je posve nova leća, te nije proistekla iz Leica S serije.

CW Sonderoptic je počeo sa isporukom objektiva tijekom kolovoza, a za sada o ovim objektivima možemo samo čitati jer je teško povjerovati da će se u nas u skorije vrijeme snimati film na 65 mm formatu.