Luciano Tovoli i “Profesija: reporter”

Povijest filmskog snimanja usko je vezana uz brojne tehničke inovacije. Svaki put kada bi autorska kreativnost nadmašivala dostupne tehničke pretpostavke, vrsni majstori bi se uhvatili posla i osmislili metodu kojom su se određeni kadar ili scena mogli realizirati.

U suvremeno doba tehnički problemi nerijetko se rješavaju računalnim efektima, no, kadrovi i scene iz povijesti filma ostaju upamćeni po iznimnoj maštovitosti i tehničkoj darovitosti članova filmske ekipe koji su omogućili realizaciju ideja za koje u to vrijeme nije postojala pripremljena tehnička baza.

Jedna od takvih sekvenci je i glasovita posljednja scena filma Michelangela Antonionia, Profesija: reporter (1975). Čak i danas, kada računalna tehnologija proizvodi uistinu nevjerovatne slike,  ova sekvenca ostavlja bez daha.

Na ovoj poveznici možete pogledati cijelu scenu iz filma Profesija. reporter, koja traje gotovo 7 minuta u jednom kadru, te nakon toga i pojašnjenje direktora fotografije Luciana Tovolia, AIC, ASC, o snimanju ove scene.