Lukas Nola 1964 – 2022

Neočekivano i prerano nas je napustio naš kolega i prijatelj, redatelj Lukas Nola. Tužna vijest podsjetila me na neka tjeskobna vremena kada su filmovi predstavnika Mladog hrvatskog filma davali nadu u neko bolje sutra hrvatskog filma. Sjetih se i doba rane mladosti, kada sam se znao zateći na Lukasovim tulumima u stanu u Mrazovićevoj ulici, uvijek pretrpanim posjetiteljima, ali i uvijek prožetim pozitivnom energijom. Sjetih se i Lukasovog filma „Nebo sateliti“, meni osobno apsolutno najboljeg hrvatskog ratnog filma, čija su fantazmagorična snoviđenja, bizarne slike ratnog besmisla, proizašla iz suradnje redatelja sa direktorom fotografije Darkom Šuvakom. 

Lukasov filmski opus jasno govori kako je riječ o filmskom autoru koji prepoznaje i suvereno koristi snagu vizualnog izražavanje. Svi će njegovi filmovi biti upamćeni kao  vizualno dotjerani i likovno uzbudljivi, a visoka stilizacija uvijek je bila u službi filmske cjeline. On je bio filmaš sa jasnom vizijom filmskog djela, koji se pouzdaje u kreativno sudjelovanje bliskih suradnika.

Iza Lukasa Nole ostaju filmovi dojmljive likovnosti koje su snimili vrhunski hrvatski direktori fotografije, od  Tomislava Pintera , Darka Šuvaka i Stanka Hercega do Mirka Pivčevića, koji su često isticali kako je suradnja sa Lukasom uvijek bila ugodna i kreativno poticajna.  

Zbogom Lukas, putuj mirno, vidimo se nekad opet…na nebu…među satelitima.

predsjednik Hrvatske udruge filmskih snimatelja

Mario Sablić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.