Marković Dragan

BIOGRAFIJA

dmmarkoni@gmail.com

091/535-4525

Rođen 24.12.1964. god. u Samoboru, Hrvatska.

 

Kao učenik 7. razreda u Samoboru pohađa i završava 1979. god. kino tečaj pri Filmskoj autorskoj grupi Enthusia Planck.

U Zagrebu završava srednju fotografsku školu i Akademiju dramske umjetnosti te stječe zvanje akademskog snimatelja.

Još kao student 1988. god. počinje raditi kao asistent snimatelja i snimatelj u profesionalnim filmskim i tv ekipama. PočetkomDomovinskog rata dobrovoljno se stavlja na raspolaganje, zajedno sa velikim brojem kolega studenata filmskog odsjekaADU, Hrvatskoj radio televiziji i radi kao ratni snimatelj.

Od tog razdoblja do danas u svojstvu direktora fotografije i snimatelja na filmu i televiziji realizirao je preko šesdeset dokumenarnih tv filmova i emisija, četrdeset reklamnih spotova i više od šezdeset glazbenih spotova od kojih su tri osvojila nacionalnu diskografsku nagradu Porin za najbolji glazbeni spot te godine u Hrvatskoj.

Dugi niz godina suradnik je i predavač snimateljskih postupaka na radionici dokumentarng i igrang filma Medijske škole “Dr. Ante Peterlić” Hrvatskog filmskog saveza.

 U Puli, na Pulskom filmskom festivalu 2007. god. osvaja ZLATNU ARENU za snimateljski rad u filmu Živi i mrtvi. U Bitoli, Republika Makedonija, na Brothers Manaki International Film Festival 2007. za snimateljski rad u filmu Živi i mrtvi osvaja glavnu nagradu GOLDEN CAMERA 300.

 Do današnjeg dana, cijeli svoj profesionalni vijek proveo je kao samostalni umjetnik te kao takav je član Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika, Hrvatskog društva filmskih snimatelja i Hrvatskog društva filmskih djelatnika.

ČLANOVI

Pogledaj sve članove