Nagrade 7. festivala Slika u pokretu

18.12.2022. godine podjelom nagrada u Novom Sadu je završen 7. festival snimateljskih postignuća “Slika u pokretu“. Festival u organizaciji srpske snimateljske asocijacije (SAS) u ovom je izdanju donio i neke nove kategorije. O glavnoj i specijalnoj nagradi za snimateljski rad u igranom filmu odlučivao je tročlani žiri u sastavu Raquel Fernandes, Milorad Glušica i Miloš Jaćimović. Glavna nagrada dodijeljena je direktoru fotografije Marku Milovanoviću za film “Usekovanje“. Specijalnom nagradom za snimateljski rad u filmu “Strahinja Banović” nagrađena je direktorica fotografije Jelena Stanković.

Sedmeročlani žiri Srpske asocijacije snimatelja dodijelio je svoje nagrade – zlatnu, srebrnu i brončanu plaketu za snimateljski rad u TV serijama. Zlatna je plaketa pripala Aleksandru Karauliću za snimateljski rad u seriji “Nečista krv“. Srebrnu plaketu dobio je Igor Marović za seriju “Blok 27“, a brončana plaketa dodijeljena je Marku Mladenoviću za snimateljski rad u seriji “Besa 2“.

Asocijacija filmskih festivala Srbije, u suradnji sa Filmskim centrom Srbije, dodijelila je nagradu za najbolji snimljeni rad u manjinskoj srpskoj koprodukciji filmu “Stric” direktora fotografije Miloša Jaćimovića.

Jošjedna od novosti ovogodišnjeg festivala je selekcija studentskih kratkometražnih filmova. Nagrađeni su snimatelji Vladimir Đurić za film “Krotki” i Džejlan Ibrahimović za film “Dok sunce izlazi

Nagradu za životno djelo dobio je legendarni direktor fotografije Predrag Pega Popović.