Njemačka povećava potpore za financiranje filmova

Američki ugledni strukovni tjednik Variety javlja kako je Njemačka vlada odobrila povećanje od 55 % za financiranje filmova, što je velika pobjeda za Njemačku filmsku industriju i povjerenicu za film i medije Moniku Grutters.

Vlada kancelarke Angele Merkel odobrila je dodatnih 50 milijuna Eur za Njemački savezni filmski fond (DFFF), čime će proračun za 2018. godinu iznosi 125 milijuna Eur. Također je odobreno povećanje od 3 milijuna Eur za zasebne fondove koji se odnose na manje projekte, čiji je sveukupni proračun tako narastao na 25 milijuna Eur.

Izdašniji proračun rezultat je povećane potrebe za financiranjem međunarodnih koprodukcija i visokobudžetskih domaćih filmova. Njemačka i inače odobrava 20% popusta za sve međunarodne koprodukcije koje u Njemačkoj potroše 25% svojeg budžeta. Na taj je način Njemačka postala privlačnom filmskom destinacijom za velike svjetske produkcije poput Captain America: The Civil War i Spielbergovog filma Bridge of Spies.

Izračun govori da na svaki milijun Eur DFFF potpore Njemačko ministarstvo financija uprihodi između 2 i 4 mil Eur u porezima.

Povjerenica Grunters najavljuje mogućnost dodatne financijske potpore domaćim postprodukcijskim tvrtkama, što je potez koji bi u bliskoj budućnosti u Njemačku mogao dovesti još veći broj internacionalnih filmskih projekata.

Premda Njemačka filmska industrija ima razloga za slavlje, pomalo se zapostavljenim osjećaju televizijski producenti, poglavito oni koji proizvode TV serije. Prema riječima Nico Hoffmana, ravnatelja jedne od vodećih televizijskih produkcionih tvrtki, UFA,  otprilike 50% svojih projekata realiziraju izvan Njemačke, poglavito u Češkoj. Tako se više od 10 milijuna Eur troši izvan Njemačke, umjesto da se taj novac ulaže u rast domaće proizvodnje i veću ponudu poslova.

Očito je da Njemačka prepoznaje filmski biznis kao značajan izvor prihoda. Pitanje je samo što mi još čekamo?