Novi članovi Hrvatske udruge filmskih snimatelja – Predrag Dubravčić

Upravni odbor Hrvatske udruge filmskih snimatelja jednoglasno je donio odluku za pozivanje novih članova. Poziv smo uputili petorici direktora fotografije raznih generacija čiji su dosezi iznimno visoki, te koji će svojim snimateljskim autoritetom zasigurno osvježiti i osnažiti Hrvatsku udrugu filmskih snimatelja, najstariju snimateljsku asocijaciju u ovom dijelu Europe.

Nove članove ćemo predstaviti kako se koji odazove našem pozivu. Prvi se odazvao:

PREDRAG DUBRAVČIĆ

Po završetku studija Snimanja na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, Predrag Dubravčić se preselio u New York. Sve do 1996. godine poglavito je radio kao reklamni fotogaf, a fotografija je i dalje ostala njegova umjetnička preokupacija kojoj je odan i danas.

Od 1996. godine Predrag se više okreće snimanju, a u Hrvatskoj je poznat kao direktor fotografije na mnogim reklamnim spotovima. Bio je direktor fotografije na preko 400 reklamnih i glazbenih spotova. U Americi je također bio direktor fotografije na nizu kratkih filmova, a u okvirima hrvatske kinematografije snimio je i prvi dugometražni igrani film “Kauboji” (redatelj: Tomislav Mršić). U Sloveniji Predrag snima i svoj drugi dugometražni igrani film, “Nika” (redatelj: Slobodan Maksimović).

Posebno je zapažena i Predragova izvanredna crno bijela filmska fotografija na recentnoj Netflixovoj seriji „Ripley“ gdje je bio direktor fotografije druge ekipe.

Čestitamo na članstvu u Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja.