Obrazloženje žirija nagrade “Nikola Tanhofer” 2022 – Kratkometražne filmske forme

Žiri 9. nagrade Hrvatske udruge filmskih snimatelja “Nikola Tanhofer”, u sastavu Mario Sablić, Goran Mećava i Damir Kudin, ovim je riječima obrazložio dodjelu nagrade Danku Vučinoviću, h.f.s. za film “Mekana bića

“Snimateljski rad Danka Vučinovića izdvajamo od osyalih, također vrsno snimljenih kratkometražnih filmova jer se radi o vizualno opčaravajućoj cjelini koju će samo nevješt promatrač proglasiti jednostavnom snimateljskom zadaćom. No, baš naprotiv, put kojim je Danko Vučinović krenuo u osmišljavanju likovnosti ovog filma podigao je cjelinu na višu estetsku ravan. Rezultat je film u kojem slika zbori više od riječi, u kojem nema mjesta efektnim snimateljskim rješenjima već traži senzibilan pristup, razumijevanje filmske cjeline i pronalaženje načina za izravnu komunikaciju sa gledateljem.

Samozatajnost filmske fotografije „Mekanih bića“ glavna je odlika Vučinovićevog vizualnog stila. Direktor fotografije  likovnu izražajnost cjeline temelji na fino ugođenoj kolorističkoj paleti i suptilnom, ali istovremeno i vrlo funkcionalnom kompozicijskom nijansiranju. Upravo su kompozicijska rješenja najupečatljiviji vizualni čimbenik kojim direktor fotografije usmjerava gledateljevu pažnju i kreira ugođaj cijelog filma, naročito u trenucima kada se malo odmakne od klasičnih pravila filmske kompozicije. Takvim malim, odmjerenim intervencijama Vučinović snažno utječe na gledateljev doživljaj, nekad, sasvim obične situacije. 

Pronaći posebno u općem, istaknuti bitno u naizgled nezanimljivoj svakodnevici, pronaći ljepotu u običnom, zahtjevan je snimateljski zadatak koji je Danko Vučinović sjajno obavio.”