Obrazloženje žirija nagrade “Nikola Tanhofer” 2022 – TV serija

Obrazloženje nagrade “Nikola Tanhofer” u kategoriji TV serije, koja je dodijeljena Radislavu Jovanovu za “Dnevnik velikog Perice”

Odlučiti se na snimanje serije poput „Dnevnika velikog Perice“ uistinu je izazovna avantura, pogotovu jer su očekivanja publike nedvojbeno velika budući da se radi o seriji koja se, na neki način, nastavlja na kultni film Kreše Golika „Tko pjeva zlo ne misli“. 

Direktor fotografije Radislav Jovanov Gonzo odlučio je snimiti ovu seriju na suvremen način, ne nastojeći likovno oponašati vizualni stil Golikovog filma, koji je snimio glasoviti direktor fotografije Ivica Rajković, h.f.s.

„Dnevnik velikog Perice“ je likovno stilizirana serija, no stilizacija nije sama sebi svrhom već je metoda kreiranja uljepšanog, pomalo i nostalgičnog putovanja u prošlost. Gonzov vizualni modernizam razvidan je iz mnogih snimateljskih izražajnih sredstava, od kompozicije slike, preko stvaranja  ugođaja vještom upotrebom rasvjete do promišljenog kreiranja kolorističke palete. 

Likovno prateći narativ serije Gonzo je ključno doprinio izuzetnoj kvaliteti cjeline, te  pokazao profesionalnu zrelost i vještinu dočaravajući nam precizno i vedro period ranih 60-tih godina prošlog stoljeća.

Čestitamo!