Otvoreno pismo Sarajevo Film Festivala

Otvoreno pismo podrške stiglo je od naših prijatelja – Sarajevo Film Festivala. Niti za njih nema dvojbe po pitanju snimatelja kao ko-autora audiovizualnog djela. Puno hvala na podršci!

Pismo prenosimo u cijelosti

– Ministarstvo kulture Republike Hrvatske

– Hrvatski audiovizualni centar

– Državni zavod za intelektualno vlasništvo

– Hrvatska udruga filmskih snimatelja

– Društvo hrvatskih filmskih redatelja

Podrška Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja

Sarajevo Film Festival izražava snažnu podršku Hrvatskoj udruzi filmskih snimatelja u očuvanju njihovih autorskih prava i digniteta te se protivi nastojanjima da im se, prema prijedlogu novog Zakona o autorskim i srodnim pravima u Republici Hrvatskoj, ukine status  koautora audiovizualnog djela.

Iznenađeni tvrdnjama koje u priopćenju za javnost iznosi Hrvatska udruga filmskih snimatelja, a u kojem navode da se u Nacrtu prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima snimateljima želi oduzeti status ko-autora audiovizualnog djela, podsjećamo da su hrvatski snimatelji ostavili veliki trag na domaću, regionalnu i svjetsku filmsku umjetnost i da je nemoguće i nepravedno zanemariti njihov autorski rad u procesu realizacije i stila filma.

Na Sarajevo Film Festivalu publika i filmski profesionalci iz cijelog svijeta godinama su imali priliku uživati u ostvarenjima hrvatske kinematografije gdje su svoj pečat ostavili i vrhunski snimatelji poput Igora Martinovića, Vanje Černjula, Mirka Pivčevića, Radislava Jovanova Gonza i drugih. 

Uvažavajući vodeću ulogu redatelja pri stvaranju audiovizualnih djela, smatramo da su snimatelji ravnopravni ko-autori audiovizualnog djela, a bez njih filmska djela sigurno ne bi bila onakva kakvima ih poznaje svijet umjetnosti. Smatramo da bi zakonodavstvo trebalo pratiti razvoj struke i proširiti krug ko-autora audiovizulanih djela, a ne smanjivati ga.

Kao regionalna platforma za podršku filmskih umjetnika i njihovih djela, Sarajevo Film Festival upućuje apel da se hrvatskim snimateljima ne odizumaju autorska prava i da njihov status bude u rangu kakav imaju i njihove kolege snimatelji u Bosni i Hercegovini, regiji i većini zemalja Europe i svijeta.