Panasonic GH5s

Fotogram iz test materijala Ferdinanda Kleina

Panasonic je upravo najavio poboljšanu inačicu svoje foto kamere GH5. Nova je verzija namijenjena poglavito video snimanju jer donosi pregršt novih mogućnosti, no neke su i uklonjene u poredbi sa izvornom GH5 kamerom.

Panasonic je naglasak stavio na poboljšanu osjetljivost senzora, pa se GH5s, ako je suditi po prvim testovima, vrlo uspješno nosi sa do sada neprikosnovenim vladarom low light snimanja, Sony A7 II kamerom.

Prema tvrdnjama proizvođača, GH5s može snimati pri osjetljivosti od 51200 ISO sa minimalnom pojavom šuma, pa sve do impresivnih 204800 ISO (uz, naravno, pojavu šuma). Uz to GH5s snima u razlučivosti 4K i to brzinama od 30 do 60 sl/sec, te ima mogućnost internog 10 bitnog 4:2:2 zapisa do 400 Mbps. Također je predistaliran VLogl software za kolor korekciju, te je poboljšana podrška za upotrebu vanjskih  profesionalnih mikrofona i time code.

S druge strane, fotografe zacijelo neće razveseliti činjenica da GH5s ima senzor od 10,2 megapiksela (GH5 ima 20,2 megapiksela), te da je uklonjena stabilizacija slike (IBS), koje je bila ugrađena u kućište GH5 kamere. Možda im početno nezadovoljstvo tek djelomično omekša mogućnost GH5s kamere da snima 14-bit RAW fotografije brzinom do 10 sl/sec.

Sony-ev odgovor nedvojbeno će brzo uslijediti, a do tada se možete uvjeriti u impresivne low light mogućnosti GH5s kamere na ovoj poveznici.

Test je snimio Ferdinand Klein, koristeći osjetljivosti 8000-12500 ISO, na relativnom otvoru f:4, i sa brzinom shuttera 100.