Pismo podrške Srpske asocijacije snimatelja

Zahvaljujemo predsjedniku gospodinu Predragu Bambiću i Srpskoj asocijaciji snimatelja na pismu podrške. Pismo prenosimo u cijelosti i pozivamo hrvatske profesionalne filmske i kulturne udruge koje dijele naš stav, da nas podrže na isti način.

Upravni odbor Hrvatske udruge filmskih snimatelja.

Poštovani g. Sablić,

Srpska asocijacija snimatelja energično podržava napore hrvatskih snimatelja u sprečavanju izmena Zakona o autorskom i srodnom pravu koji oduzima snimateljima poziciju ko-autora filmskog djela. 

Osvetljenje i vizualni dizajn temeljne su odrednice snimateljskog rada i direktor fotografije o njima samostalno odlučuje, ostavljajući tako sasvim lični, unikatni autorski pečat na vizualnoj cjelini. 

Svojim delovanjem snimatelj kreira atmosferu, usmerava pažnju gledatelja i psihološki ocrtava protagoniste. Čini to rasvetom, upotrebom kolora i pokreta kamere, kompozicijom kadra, odabirom objektiva, dubinskom oštrinom… On je kreativna snaga projekta koja isključivo brine o vizualizaciji, osoba odgovorna za sve vizualne aspekte audiovizualnog djela a fim je prevashodno zasnovan na vizuelnoj komunikaciji sa gledaocem.

Oduzeti snimateljima status ko-autora bila bi velika nepravda. 

U svojem radu snimatelj saradjuje sa rediteljem i oni zajedno kreiraju audiovizualnu cjelinu ostavljajući iza sebe, svaki zasebno a ipak zajedno, svoj vlastiti umetnički pečat.

U Republici Srbiji snimatelji se smatraju ko-autorima audiovizualnog djela, kao i u mnogim europskim zemljama. Oduzeti ova prava hrvatskim snimateljima bio bi neočekivani presedan, koji bi sigurno ostavio traga na kompletnoj kinematografiji.Podsećamo i da najveća svetska snimateljska organizacija, IMAGO, čini velike napore da svim snimateljima pomogne u ostvarivanju autorskih prava na korištenje njihovog rada i ostvarivanje statusa ko-autora.

Upravo zato dajemo energičnu podršku hrvatskim kolegama da istraju u naporima za očuvanje digniteta snimateljske profesije.

Predsednik Srpske asocijacije snimatelja,

Predrag Bambić, SAS s.r.