Pismo potpore DHFR

Zahvaljujemo se dragim prijateljima, Upravnom odboru Društva hrvatskih filmskih redatelja na otvorenom pismu podrške koje otklanja svaku sumnju u status snimatelja kao ko-autora audiovizualnog djela. Vjerujemo kako će njihov javno iznesen stav pokrenuti i pitanje prijeko potrebnog dijaloga o audiovizualnom djelu kao umjetničkom iskazu u kojem organski sudjeluju mnogi kreativni autori, blisko surađujući sa redateljem, te ostavljajući svoj neporecivi umjetnički trag na cjelini. Vjerujemo, također, da je došlo vrijeme da se o svemu javno izjasne Ministarstvo kulture, te, prije svih Hrvatski audiovizualni centar na kojem je i zadaća skrbi o dobrobiti hrvatske kinematografije, perspektivi koja je ugrožena nepromišljenim i površno pripremljenim Nacrtom prijedloga Zakona o autorskom i srodnim pravima, o čijim je motivima vrlo izravno progovorila Hrvatska udruga nezavisnih producenata u svojem otvorenom pismu koje smo također objavili. Hvala Vam dragi kolege, prijatelji i bliski suradnici.

Pismo prenosimo u cijelosti

“Poštovani kolegice i kolege,

Žao nam je što je tijekom debate o Zakonu o autorskom i srodnim pravima, vođene u neodgovarajućim uvjetima pandemije i uz objektivno nedovoljnu komunikaciju, došlo do bolnih nesporazuma unutar zajednice kojoj pripadamo. U opisanim uvjetima, Upravni odbor DHFR reagirao je na neadekvatan prijedlog zakonodavca koji je s popisa koautara nepravedno izbacio snimatelje zadržavši neke druge profesije. Zahvalni smo dr. sc. Hrvoju Turkoviću koji je ponudio rješenje koje prepoznajemo boljim od našega, i ujedno povlačimo naš raniji prijedlog iz rasprave, u nadi da će zakonodavac preuzeti koncept koji je iznio Hrvoje Turković.

Djelujemo u europskoj kinematografiji gdje je prvi tonski cjelovečernji film režirao snimatelj Oktavijan Miletić, gdje nagrada Hrvatskog društva filmskih kritičara nosi njegovo ime, a ljudi poput Nikole Tanhofera i Tomislava Pintera kreirali su identitet nacionalnog moderniteta. Tu tradiciju uspješno nastavljaju generacije danas aktivnih snimatelja, s ove i one strane Atlantika. Cijeneći sve to, nadamo se da ćemo se uspješno usaglasiti oko nastavka puta ka novom Zakonu. 

Snimatelji su neizostavni autori u proizvodnji audiovizualnih djela, autori koji su značajno utjecali ne samo na djela na kojima su radili, nego i na razvoj cjelokupne kinematografske i televizijske proizvodnje u Hrvatskoj, te predstavljaju iznimno važne suradnike u procesu proizvodnje audiovizualnih djela. Nadamo se da će ih Zakon u svom konačnom obliku prepoznati i normirati na najadekvatniji način, u skladu s realitetom i tradicijom audiovizualne proizvodnje u Hrvatskoj.

Uz snimatelje, scenariste i kompozitore, ujedno se nadamo da će novi Zakon, u skladu s prijedlozima Hrvoja Turkovića, kao autore također prepoznati montažere, scenografe i glumce, čiji je neupitni doprinos audiovizualnim djelima dosad bio nepravedno zapostavljen.

S poštovanjem,

UO DHFR