Podrška Svena Pepeonika, z.f.s.

Podrška nam stiže i od našeg hrvatsko slovenskog kolege, renomiranog direktora fotografije Svena Pepeonika, koji je ove godine ušao u najuži izbor za godišnju nagradu Hrvatske udruge filmskih snimatelja “Nikola Tanhofer“. Hvala Sven na inspirativnom pismu koje objavljujemo u cijelosti:

Dragi moji,

Iskreno sam iznenađen incijativom da se kolege DOP-ovi izbrisu kao koautori filmskog djela. Nikako ne mogu shvatiti kako su inicijatori te ideje mislili da ce na taj nacin poboljsati trenutnu jako zabrinjavajucu situaciju u nasem poslu i u filmskom biznisu uopce. Nadam se da im je bila namjera ovom incijativom donjeti vise posla i vece blagostanje za sve na filmu…ne zelim vjerovati da iza toga nisu humani razlozi jer biti zlocest u ova ruzna vremena naprosto bolesno…pa se zato nadam da su iza toga dobre namjere…koje, siguran sam, vode u situaciju gdje niko od nas profesionalaca ne zeli biti.
Mozda smo ograniceni pa ne vidimo koliko je ideja genijalna pa bi molio da nam autori incijative objasne prednosti i dobrobiti za film ako DOP-ovi vise nece biti suautori. 
Nadam se da svaki ozbiljni režiser smatra DOP-a bitnim suradnikom i najbitnijim kreatorom vizualnog identiteta filmskog djela a znamo da se film prvenstveno vidi, a tek onda cuje pa u tom kontekstu izostaviti DOP-a kao autora a ostaviti (uz svako postovanje) autora glazbe je smiješno. Mislim isto da su po trenutnom zakonu ostali autori (montažeri, scenografi, maskeri…) zakinuti zato sto ih se ne smatra suautorima. Pa eto predlazem da se razmisli i o tome.
Zato dragi kolege DOP-ovi, želim da ovo sto se trenutno događa bude na nasim budućim setovima samo predmet dobrih viceva jer takva ideja ako ima malo zdrave pameti, kolegijalnosti i profesionalnosti naprosto ne moze proći.

Puno pozdrava,
Sven Pepeonik