Preminuo Michael Ballhaus, A.S.C., B.V.K.

Glasoviti njemački direktor fotografije, Michael Ballhaus preminuo je u osamdeset i prvoj godini u Berlinu, nakon kratke bolesti.

Ballhaus je bio poznat po svojoj suradnji sa dva slavna redatelja, Reiner Werner Fassbinderom i Martinom Scorseseom.

Sa Fassbinderom je počeo raditi ranih sedamdesetih godina prošlog stoljeća i snimio neke od njegovih likovno najimpresivnijih filmova poput Brak Marije Brown i Lili Marleen. Na filmu Martha Ballhaus je snimio kadar od 360 stupnjeva koristeći dolly, što je na posredan način bio početak njegovog vizualnog stila utemeljenog nerijetko na kompleksnim pokretima kamere. Dinamična, mobilna kamera ostala je odrednicom Ballhausove vizualne ekspresije tijekom čitave karijere.

Suradnja sa Fassbinderom ujedno je Ballhausa pripremila za američku karijeru, jer je veliki njemački sineast od svojeg direktora fotografije prije svega tražio brzinu i efikasnost.

Za Martina Scorsesea Ballhause je snimio niz filmova uključujući Goodfellas, The Color of Money i The Last Temptation of Christ.

Tri puta je nominiran za Oscara u snimateljskoj kategoriji, za filmove Broadcast News, The Fabulous Baker Boys i Gangs of New York.

Prošle je godine dobio počasnog Zlatnog medvjeda za životno djelo na Berlinskom filmskom festivalu.

Michael Ballhaus je također napisao autobiografiju Bilder im Kopf, u kojoj opisuje osobno proživljavanje polaganog gubitka vida zbog glaukoma.