Održana radionica “Operater kamere”

Hrvatska udruga filmskih snimatelja, u suradnji sa LMNT rental grupom i sufinanciranje Hrvatskog audiovizualnog centra održala je 22.02.2024. godine radionicu „Operater kamere“. Prijave za radionicu bile su otvorene za sve zainteresirane, bez obzira na njihovo prethodno profesionalno iskustvo. Objavljene prijave pobudile su veliki interes pa je dvadesetak predviđenih mjesta zauzeto već u prvom danu.

26 prijavljenih pristupnika različitih profila, od studenata Akademije dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i Vern-a, do iskusnijih filmskih profesionalaca, te ambicioznih srednješkolaca, imalo je mogućnost upoznati se sa profesionalnim zadaćama vezanim uz ovu filmsku profesiju i okušati se u radu sa suvremenom filmskom tehnologijom koju operateri kamere koriste u svakodnevnom radu.

Radionicu su vodili iskusni filmski profesionalci: direktori fotografije Mario Sablić, Goran Mećava i Joško Morović, majstori scene Damjan Strauss i Damir Gajdek, te asistenti kamere Igor Vincetić, Toma Sablić, Matija Domitrović i Valerio Radotić.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Izniman interes za ovakav oblik filmskog obrazovanja svjedoči o potrebi češćeg i sustavnijeg organiziranja sličnih profesionalnih radionica s ciljem širenja medijske kulture i pismenosti, ali i u svrhu provođenja cjeloživotnog obrazovanja i otvaranja novih radnih perspektiva za sve zainteresirane.

fotografije: Matija Petrović i Toma Sablić