Rana povijest inozemnih snimanja u Hrvatskoj – “Napad na narodnu banku”, 1909

Film: Napad na Narodnu banku u Rijeci (Assalto alla Banca Popolare di Fiume), godina: 1909.

Redatelj: Postoji pretpostavka da je film snimio tršćanski pionir filma Salvatore Spina koji je prikazivao filmove i snimao po cijeloj Austrougarskoj.

Film je prikazivan u kinematografu Minerva u Puli od 1. prosinca 1909. god., a nakon toga je izgubljen.

Radi se o prvom igranom filmu snimljenom u Hrvatskoj, a inspiriran je „Velikom pljačkom vlaka“ Edwina Stantona Portera, iz 1903.g.,a obilježavaju ga prve realistične tehnike u igranom filmu, koja su revolucionirale svjetsku kinematografiju, podarivši joj osobnost i stil.

Napad na Narodnu banku u Rijeci je akcijski nijemi uradak kojem je na filmskom je platnu oživljena prava pljačka, a snimljen je u duhu tada aktualnih realističkih filmskih rekonstrukcija.

Naime, dva su mlada Rusa napala riječku Narodnu banku, filijalu na Trgu Dante, ubili direktora filijale i oteli oko 50.000 kruna. Građani su potrčali za njima a razbojnici su na njih pripucali iz revolvera. Jednog je ipak sabljom uspio savladati gradski stražar Ratcovich, a drugi je razbojnik pobjegao sve do Zuricha, gdje je uhićen i predan austrougarskim vlastima. U Rijeci je jedan Rus osuđen na doživotni zatvor a drugi na petnaest godina.

napad2

U spomen na stotu godišnjicu filma u Rijeci, redatelj Mladen Juran i producent Boris Dmitrović iz produkcijske kuće Formula film d.o.o. iz Zagreba, snimili su remake istoimenog filma u formi kratkog igranog filma,a čija se premijera održala upravo na prvu godišnjicu Art-kina Croatia u Rijeci.

Film obilježava crno-bijela tehnika, statična pozicija kamere bez krupnih i ostalih planova, natpisi, improvizirana klavirska pratnja…Osnovna ideja jest da se redatelj remakea, sa svom svojom autorskom osebujnošću u reduciranom izrazu, identificira s redateljem iz 1909. godine. Direktor fotografije je Željko Sarić, a glavnu ulogu tumači Alen Liverić iz HNK Ivana pl.Zajca, te riječki glumci Zdenko Botić, Jasmin Mekić, Denis Brižić, Anastazija Balaž-Lečić, Tanja Smoje, Damir Orlić, Damir Glavočić, Alojz Usenik, Nenad Vukelić te još desetak drugih glumaca, a  film je sufinanciran sredstvima HAVC-a  i grada Rijeke.

Većina scena snimljena je na nekadašnjoj Pjaci Dante, svojevremeno lokaciji Narodne banke, odnosno današnjem Trgu 111. brigade, te ispred Guvernerove palače, kao i na riječkom lukobranu.

Priča je to o uzaludnosti «hvatanja» istine prošlosti. Vremenski zid je nepremostiva prepreka. Ipak, u mikro i makro razmjerima beskonačnosti nimalo nije važno je li se nešto dogodilo prije ili poslije. Sanjamo priče koje su se dogodile, ili će se dogoditi, ili se, naprosto, uvijek događaju… kazao je o filmu redatelj Mladen Juran.

Link na insert iz filma Mladena Jurana, „Napad na Narodnu banku“ iz 2009 godine.

https://vimeo.com/204878166

Sunčana Ivančić

Izvor:

http://www.klub-susacana.hr/revija/clanak.asp?Num=72&C=7

https://www.art-kino.org/hr/film/napad-na-narodnu-banku-u-rijeci