Rana povijest inozemnih snimanja u Hrvatskoj – “Republika šiparica”, 1928

Film: Republika Šiparica (u originalu Die Republik Der Backfische)

Godina: 1928.

Redatelj: Constantin J. David

U filmografijama je navedeno da su eksterijeri snimani na Kvarneru, najvećim dijelom na otoku Rabu. Domaće novine isticale su da je suradnik na filmu bio Jugoslovenski pomoćnik redatelja Pavle (Paul) Martin, riječ je o Novosađaninu koji je svoju filmsku karijeru započeo kao asistent režije, a kasnije postao poznati njemački redatelj koji je u periodu 1935.-58.g. snimio 12 igranih filmova. Paul Martin dolazio je u Beograd krajem tridesetih godina prošlog stoljeća i predlagao Državnoj filmskoj centrali osnivanje posebne zajedničke organizacije koja bi se bavila snimanjem stranih filmova i filmova u koprodukciji u Kraljevini Jugoslaviji.

Glavna junakinja filma je Kathy von Nagy, točnije Katica Nađ iz Subotice. Glumi živahnu djevojku koju otac smješta u internat iz kojeg ubrzo bježi da bi se priključila cirkusu. Poslije se vraća u internat i organizira bijeg s ostalim tinejdžericama, pljačku banke te vodi samostalni život u tvrđavi na otoku.

Sunčana Ivančić

Izvor:

https://www.hrstud.unizg.hr/_download/repository/Dejan_Kosanovic_-_Kinematografija_i_film_u_Kraljevini_SHS_i_Jugoslaviji_1918-1941_(Beograd_2011).pdf str. 162