Robby Müller (1940 – 2018)

Ove nas je godine napustio još jedan legendarni snimatelj, maestro čiji je vizualni rukopis oplemenio filmove znamenitih filmaša poput Wima Wendersa i Jima Jarmuscha.

Robby Müller je karijeru direktora fotografije počeo davne 1970. godine, na debitantskom filmu Wima Wendersa Summer in the City. Sa njim će raditi na još desetak filmova, najzapaženije u filmovima Paris Texas, Alice in the Cities i The American Friend. Jarmusch je također filmaš s kojim je nizozemski snimatelj, rođen u Curacau, često surađivao. Down By Law, Dead Man i Mystery Train su filmovi produhovljene likovnosti koja uistinu ukazuju na Müllerov osjećaj za osvjetljenje i kadriranje. Dodajmo samo da je Müller snimio još čitav niz filmova impresivne likovnosti. Prisjetimo se ostvarenja poput Repo Man, To Live and Die in L.A., Dancer in the Dark….

Mlađe generacije snimatelja možda nisu upoznate sa Müllerovim radom, ali ih možda zaintrigira kratak vizualni osvrt na rad ovog velikog direktora fotografije, a koji je objavila američka snimateljska udruga A.S.C. Filmić možete pogledati na ovoj poveznici.