Serija “Počivali u miru” u Velikoj Britaniji

Kraj godine donosi još jednu dobru vijest za malenu, ali odvažnu hrvatsku audiovizualnu djelatnost. Hrvatska radio televizija ovih je dana sklopila ugovor sa Global Series Network o ustupanju prava za linearno i VOD emitiranje serije “Počivali u miru” za područje cijelog Ujedinjenog kraljevstva. Global Series Network ekskluzivni je partner poznatog britanskog javnog servisa Channel Four, s kojim je početkom ove godine zajednički lansirala izuzetno uspješan program “Walter Presents”.

Tako ova serija, nakon ulaska  u službenu konkurenciju jednog od najvećih festivala televizijske drame u južnokorejskom Seoulu, prodaje prava na adaptaciju formata američkom produkcijskom divu, Lionsgate, i prikazivanja na belgijskoj javnoj televiziji VRT, postaje prva  TV serija iz Hrvatske i bliže regije koja će se prikazivati na prestižnom britanskom tržištu.

ekipapum12

Podsjetimo  da je serija “Počivali u miru” nastala u suradnji HRT-a i nezavisne, Ring produkcije, te potpomognuta sredstvima HAVCA iz natječaja za razvoj televizijskih djela. Glavni producent obje sezone je Dario Vince, a režiju su potpisali Goran Rukavina i Kristijan Milić (prva sezona), te Goran Dukić (druga sezona). Izvršni producent na prvoj sezoni bio je Robert Tomljenović, a na drugoj Miodrag Sila. Scenaristi prve sezone bili su Ivor Martinić, Ivan Turković Krnjak i Marko Hrenović, a glavni scenarist druge sezone je Saša Podgorelec. Tijekom obje sezone u seriji je glumilo više od 250 hrvatskih glumaca, uključujući Juditu Franković, Dragana Despota, Luku Dragića, Jelenu Miholjević, Miodraga Krivokapića, Anju Šovagović Despot, Gorana Navojeca, Nine Violić, Darie Lorenzi i Anju Matković.

ekipapum14

Direktor fotografije obje sezone bio je Mario Sablić, h.f.s., koji je za prvu sezonu 2014. godine nagrađen godišnjom h.f.s. nagradom “Nikola Tanhofer” u kategoriji TV serija. Koloristi obje sezone bili su Branko Linta, h.f.s. i Joško Morović, snimatelj prve kamere bio je Zoran Mikinčić, a šarfer Željko Župan.