Sigma FP

Japanski proizvođač hvaljenih objektiva i fotoaparata temeljenih na Foveon senzoru, konačno se odlučio okušati i na zahtjevnom tržištu digitalnih filmskih / foto kamera. Štoviše, Sigma FP je kamera koja impresionira svojim specifikacijama, popisom dodatne opreme, uistinu malom veličinom i više nego pristupačnom cijenom (najavljeno oko 1900 USD)

Za početak valja kazati kako je u slučaju Sigme FP napušten Foveon koncept senzora, pa je kamera opskrbljena pozadinski osvjetljenim Bayerovim senzorom. Veličina senzora je za nijansu manja od klasičnog (fotografskog) full frame formata

Snaga koncepta Sigma FP kamere počiva na mudroj odluci o kreiranju maksimalne kompatibilnosti i ponudi široke palete dodatnih pomagala. Kamera je opremljena L-Mount prihvatom objektiva, što će reći da su na raspolaganju i Leica L Mount leće, a uz pomoć adaptera moguće je koristiti Canonove leće, kao i filmske objektive sa PL Mountom. No, već je i ponuda L Mount objektiva doista raskošna.

S druge strane Sigma nudi zadovoljavajućih 12,5 relativnih otvora dinamičkog raspona i mogućnost snimanja u Cinema DNG 12 bit, 4:2:2 formatu (zasad samo uz upotrebu eksternih snimača – preporuka proizvođača su ATOMOS Ninja Inferno i Blackmagic Video Assist 4K, premda je najavljena mogućnost internog snimanja u bliskoj budućnosti). Sigma FP ima potpuno elektronički zatvarač, što, prema riječima proizvođača, maksimalno rješava problem Rolling Shuttera. No, nema anti Aliasing filtera, što otvara mogući problem Moare efekta. FP nema ni mogućnosti snimanja u Log-u, nema False Color, ali ima histogram. O kvaliteti slike teško je raspravljati jer je trenutno siromašna ponuda testova ove kamere.

Od ostalih zabavnih funkcija tu je kolor mode Teal & Orange, mogućnost jednostavnog prebacivanja kamere iz fotografskog u Cine mode, te naposlijetku i upotreba kamere kao redateljevog tražila (Director’s Viewfinder) sa unaprijed određenim specifikacijama popularnih kamera (Arri Alexa, Red).

Kompletnu specifikaciju Sigma FP kamere možete pronaći na internet stranicama proizvođača, te, premda neke stvari nisu posve jasne (primjerice, funkcionira li Face Detection Autofocus u Cine mode?), možete steći generalni uvid u mogućnosti kamere.

Ukoliko želite doznati više o potencijalnim nedoumicama glede Sigma FP kamere, nije na odmet pogledati i video na ovoj poveznici.